K&H gyógyvarázs: eszköztámogatás a kritikus állapotú koraszülöttek biztonságos mentéséért

1,5 millió forintos adomány a Peter Cerny Alapítványnak

A K&H Csoport munkavállalói idén összesen 1,5 millió forint értékben ajánlották fel személyi jövedelemadójuk 1 %-át a K&H gyógyvarázs program számára, amelyből a Peter Cerny Alapítványt segítették egy létfontosságú eszköz beszerzésével. A támogatással vásárolt műszerrel, a hordozható vérgáz-, és sav-bázismérő készülékkel (i-STAT astrupgép) ezentúl már nemcsak az újszülött-mentő rohamkocsin, hanem egyidőben az esetkocsin is biztosítani lehet a beteg újszülöttek és az akár 500-600 grammos koraszülöttek biztonságos szállítását. A mostani adománnyal együtt a K&H gyógyvarázs az elmúlt 8 évben összesen 375 millió forint értében adományozott olyan alapműszereket, melyek a mindennapi gyógyítás során nélkülözhetetlenek. A K&H így kíván tenni azért, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai teljes életet élhessenek.

„A K&H gyógyvarázs az elmúlt 8 évben a visszajelzések alapján egy ismert és elismert programmá vált, amely során pénzintézetünk alapvetően saját forrásaiból támogatja a gyermekegészségügyi intézményeket. Az utóbbi években ehhez a jó ügyhöz csatlakoztak a K&H dolgozói is, akik számos alkalommal bizonyították, hogy tenni kívánnak a hazai gyermek-egészségügy helyzetének javításáért, legyen szó akár pénzbeli, akár más jellegű hozzájárulásról. A K&H munkatársai több ízben gyűjtöttek már játékokat, könyveket, hogy azokkal a kórházakban kezelt kis betegeknek szerezzenek vidámabb perceket. Ezúttal azt az eszközt adhatjuk át a Peter Cerny Alapítványnak, amelyet a munkavállalóink 2010. évi 1 %-os személyi jövedelemadójának felajánlásából összegyűlt, 1,5 millió forint összegből vásárolhattunk. Ezek a felajánlások azt igazolják számunkra, hogy a K&H gyógyvarázs egy olyan gyermek-egészségügyi program, amely dolgozói számára is valódi értéket képvisel, és amely mellé lehet állni. Mára a program egy összetett támogatási rendszer, amely komoly közösségi mozgósító erővel is bír.”– mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

“A koraszülöttek és beteg újszülöttek mentését – Magyarország területének 40%-án – végző Peter Cerny Alapítvány napi működése során gyakran szembesül azzal a problémával, hogy ellátási területén, az újszülött-ellátó intézmények 2/3-ában nincs lehetőség gyors helyszíni vérgáz és sav-bázis vizsgálatra. A kritikus állapotú légzéstámogatást és szállítást igénylő újszülötteknél a biztonságos kezeléséhez nélkülözhetetlen feltétel a megfelelő laborértékek azonnali ismerete.
A gépi lélégeztetésre szoruló újszülöttnél, vérvétel során az i-STAT astrupgéppel többek között a vérben lévő oxigén és széndioxid mennyiségét tudják ellenőrizni, amelyek eredménye meghatározza a lélegeztetőgép beállítását. A hordozható i-STAT astrupgép segítségével nemcsak akkor lehet a vizsgálatokat elvégezni amikor a mentőkocsi az újszülöttel a megfelelő egészségügyi intézménybe érkezik, hanem a gyógyítást végző orvos már útközben, akár többször is változtatni tud a szükséges kezelésen, így emelve az újszülöttek túlélési esélyeit.” – mondta Dr. Somogyvári Zsolt főorvos, a Mentőszolgálat szakmai vezetője.

A Peter Cerny Alapítvány – amerikai tapasztalatok alapján – már 1999 óta használ ilyen készüléket az újszülőtteknek kialakított rohamkocsiján. A jelenlegi K&H gyógyvarázs műszer-támogatással pedig az esetkocsit is fel tudják szerelni ezzel az eszközzel. Az Alapítvány egy közelmúltban készített tanulmánya szerint a rohamkocsis mentés során, az indulást megelőzően az esetek 71%-ában, útközben pedig 21%-ban készült vérgáz,- és sav-bázis („astrup”) vizsgálat, amelynek eredményei lényegesen növelték a szállítás alatti gépi lélegeztetés biztonságát.

A Peter Cerny Alapítvány Budapest és annak 100-140 km-es sugarú körzetében 23. éve szolgálja a beteg koraszülöttek ellátásának ügyét, melyet mintegy 50 %-ban támogatásokból fedez. 2010-ben 2886 újszülöttet szállított kórházba az Alapítvány, ebből 500 esetben szükség volt légzéstámogatásra és ezekben az esetekben a vérgáz,- és sav-bázis mérő készülékre is.
2011-ben a K&H gyógyvarázs is a koraszülött mentés ügye mellé állt támogatása révén.
„Kétszer ad ki gyorsan ad” mondja a latin mondás. Ezt a mentőszolgálat dolgozói is így gondolják, amikor a korszülött kisbabák és családjaik nevében köszönetüket fejezik ki a K&H gyógyvarázs programnak, a Csoport összes dolgozójának, hogy támogatásukkal hozzásegítették az Alapítványt a vérgáz,- és sav-bázismérő készülékhez.
Az Ausztriából érkezett készüléket a Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálata már üzembe is állította,

a K&H gyógyvarázs pályázatról
A program fő elemét képező országos pályázat hatálya kiterjed az Országos Egészségügyi Pénztár által finanszírozott, Magyarországon fekvő- és járóbeteg szakellátást végző gyermek-szakkórházak, kórházak, klinikák és országos intézetek gyermekosztályaira, illetve a gyermekmentési tevékenységet végző mentőszolgálatokra. A K&H Csoport a gyermek-egészségügy elkötelezett támogatója, és évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon fel az egyes intézetek és szakembereik számára.

Kapcsolattartó

Sándor Ildikó

LWp Kommunikáció
  • (+36 1) 279 39 19, +36 30 525 95 20
  • (+36 1) 279 39 11
  • ildiko.sandor@lwpk.hu