K&H: folytatódik az ATM-ek forradalma

készpénz be- és kifizetés a nap 24 órájában, hétvégéken is

Egyre inkább automatizálja a készpénzhez jutást és a készpénzbefizetést a K&H. Egy év alatt, tavaly novemberig 2,5-szeresére, közel 368 milliárd forintra nőtt a K&H befizetős ATM-jein keresztül befizetett összeg. Februártól 22-re emelkedhet a pénztármentes bankfiókok száma, amelyek így a jövőben még jobban koncentrálhatnak a pénzügyi tanácsadásra. 

2017 decemberében rekordszintre, 5100 milliárd forint fölé emelkedett a forgalomban lévő készpénz állománya Magyarországon. A 2016 decemberi szinthez képest ez 12 százalékos növekedést jelent, a 10 évvel korábbi - 2007 decemberi - összeghez képest pedig 134 százalékos a bővülés. A több mint 5100 milliárd forint óriási összeg, leegyszerűsítve egy-egy lakosra vetítve 510 ezer forint jutna.

A K&H lépéseket tett, hogy minél könnyebbé tegye a lakosság számára a készpénzhez jutást és a készpénzbefizetést: a lehető legnagyobb mértékben automatizálja a bankfióki ki- és befizetések folyamatát, emellett több intézkedéssel igyekszik népszerűsíteni az elektronikus csatornák használatát is. A készpénz ki- és befizetés megkönnyítése érdekében a bank egyre több fiókját teszi pénztármentessé, ezzel együtt pedig komoly erőforrásokat fordít a készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek számának növelésére. Az ATM-es befizetések növekvő népszerűsége annak is köszönhető, hogy bármikor kerül sor a befizetésre, az összeget a bank azonnal jóváírja a számlán. Így a sorban állás elkerülésével és az azonnali jóváírásnak köszönhetően az ügyfelek még kényelmesebben, gördülékenyebben és gyorsabban tudják intézni pénzügyeiket.

fiókok pénztár nélkül

2018 februárjától tovább bővül a pénztár nélküli fiókok száma, így országszerte már 22 ilyen egység lesz a K&H hálózatában. Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója elmondta: „Tapasztalataink szerint a pénztár nélküli fiókokban több időt tudnak fordítani a K&H szakemberei az ügyfelek pénzügyi igényeinek megismerésére, a jó döntések meghozatalához szükséges tanácsadásra és az ügyfelekkel való szorosabb kapcsolat kialakítására. Így ezek a fiókok egyre népszerűbbek az ügyfelek körében. A pénztármentes fiókok egyedül a pénztári készpénzes tranzakciók bonyolításának módjában térnek el a hagyományos fiókoktól: itt ezeket a készpénzbefizetésre is alkalmas ATM-ek segítségével lehet elvégezni.”

készpénzt az ATM-ekbe!

A készpénzhasználatot a pénztármentes fiókokhoz hasonlóan jelentősen megkönnyítik a magyar piacon viszonylag újnak számító készpénzbefizetésre alkalmas ATM-ek, amelyek látványos karriert mondhatnak magukénak. A K&H-nál 2017 november végéig - éves összevetésben - 2,5 szeresére nőtt az ATM-es készpénzbefizetések száma és összege, előbbi több mint 1,1 millió darabra emelkedett, utóbbi pedig közel 368 milliárd forintra gyarapodott. Január közepén 187 ilyen ATM volt a K&H országos hálózatában, várhatóan március végére szinte mindegyik fiókban lesz készpénzbefizetésre alkalmas ATM.

Rajna Gábor elmondta, az ATM-es készpénzbefizetések a teljes piacra vonatkozó hivatalos jegybanki adatok szerint is egyre népszerűbbek. 2017 első kilenc hónapjában ugyanis 1,375 millió alkalommal történt ATM-es készpénzbefizetés 258 milliárd forint értékben, ami  az előző év azonos időszakához képest az összeget tekintve 88 százalékos növekedést jelent, darabszámban pedig 99 százalékos emelkedésnek felel meg. A szakember szerint a befizetős ATM-ek sikere egyáltalán nem meglepő, hiszen az ügyfelek éjjel-nappal, sorban állás nélkül, gyorsan, biztonságosan és automatizáltan kezelhetik a készpénzüket. 

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9181
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu