K&H: emelkedőn a fiatalok fizetése

A 19-29 éves fiatalok több mint felének van fizetése főállásából, míg minden harmadik fiatal a családjától kap anyagi támogatást. A rendszeres fizetéssel rendelkezők fele úgy érzi, hogy 2017-ben nagyobb jövedelemből gazdálkodhatott, mint egy évvel ezelőtt. A leggyakrabban 11-20 ezer forintos fizetésemelést említettek a fiatalok - derült ki a K&H ifjúsági indexéből.

A fizetések évek óta emelkednek országos átlagban, 2017-ben a KSH adatai szerint a - kedvezmények nélkül számolt - nettó bérek például éves összevetésben 12,9 százalékkal nőttek. Ez a béremelkedés a 19-29 éves korosztály jelentős részét is érinti: a K&H ifjúsági indexe szerint a fő- vagy mellékállásban dolgozó fiatalok fele érzékelt pozitív változást ezen a téren.

A fiatalok többségének, 53 százaléknak főállásból van fizetése. A családtól kapott anyagi támogatásra a fiatalok 30 százaléka támaszkodik csak, míg az államtól kapott pénzügyi támogatás 19 százalékuk számára jelent bevételt. A mellékállásból, alkalmi munkából keresethez jutók aránya pedig 25 százalék. 

emelkednek a fizetések

A hivatalos adatokból látható béremelkedés a fiatal felnőttek közül is sokakat érint. A fő- vagy mellékállásból származó fizetéssel rendelkező fiatalok fele érzékelte a saját nettó fizetése emelkedését 2017-ben. A nettó fizetés változását 43 százalékuk csak kisebb mértékűnek tartotta, 7 százalékuk szerint azonban nagyobb mértékű növekedést észlelt. Csökkenésről mindössze 11 százalék számolt be, 39 százaléknak pedig nem változott tavaly a nettó fizetése. 

A béremelést tapasztaló fiatalok esetében a leggyakoribb összeg a 11-20 ezer forint volt. Érdekes, hogy akik csak kisebb mértékűnek mondták a fizetésemelkedést, azoknak a nettó bére átlagosan 36 ezer forinttal növekedett. 

szülők és diákok

A fiatalok a szüleik esetében is javuló anyagi helyzetet érzékelnek: bár 18 százalék nem tudott véleményt mondani, 33 százalékuk szerint nőtt a szüleik fizetése, míg csökkenésről mindössze 7 százalék számolt be. Vagyis majdnem ötször többen mondják, hogy javult a szülők anyagi helyzete. A megkérdezettek 42 százaléka pedig úgy érzékelte, hogy nem változott szüleinek a keresete.

A fiatalok 30 százaléka a szülőktől kap rendszeresen támogatást, a korosztály fiatalabb tagjainál, a 19-25 éveseknél a szülői támogatás aránya ennél még nagyobb, 44 százalékos. Ezzel szemben a 26-29 éveseknél csak tízből csak egy megkérdezett szorult folyamatosan a szülei segítségére. A diákok több mint felét, 55 százalékát támogatják a szülei. Az aktív keresők viszont kevésbé szorulnak rá erre: mindössze minden hatodik fiatal - az érintettek 17 százaléka - kap pénzügyi segítséget a szüleitől.

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu