K&H Alapkezelő Trendmonitor trend előrejelzés 2011.I. negyedévre vonatkozóan

„A tavalyi év döntően arról szólt, vajon növekedni tud-e tartósan a világgazdaság, vagy netán egy újabb recesszió van kilátásban. A 2011-re vonatkozó trendek alapján ma már egyértelműen kijelenthetjük, hogy a világ nagy gazdaságainak növekedése folytatódik, így az idei évet elsősorban az fogja meghatározni, hogy ez a növekedés milyen új kihívások elé állítja majd az országokat. Mivel a gazdasági növekedés hatására - elsősorban a feltörekvő országokban, de a fejlett országok némelyikében is - a növekvő infláció jelenthet problémát, ezért a következő hónapokban a világ nagy jegybankjainak kamatdöntései befolyásolhatják a tőkepiacot” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Bár tavaly a nyár folyamán még az újabb gazdasági visszaesésre vonatkozó jóslatok sokasodtak, az év utolsó hónapjaiban egyértelművé vált, hogy továbbra is növekedési pályán van a világgazdaság: az USA közel 3%-os, a világ második legnagyobb gazdasága, Kína pedig 10% fölötti gazdasági növekedést produkált. A gazdasági növekedés hatására azonban – elsősorban a fejlődő országokban – fokozódott az inflációs veszély. Indiában, Kínában, Dél-Koreában és Brazíliában már meglépték a jegybankok a kamatemelést, mivel azonban a fogyasztói árak további emelkedésére lehet számítani, ez a trend az elkövetkezendő hónapokban még folytatódhat. A fejlett országokban ezzel szemben azt várjuk, hogy továbbra is a gazdaság élénkítése lesz az elsődleges cél, így az USA-ban és az eurózónában év végéig a jelenlegi alacsony kamatkörnyezettel számolhatunk” – magyarázta Horváth István.

Európában a következő hónapokban ismét az eurózóna stabilitása kerül előtérbe, amelyben a magyar elnökségnek meghatározó szerepe lehet. Bár Portugália egyelőre nem tart igényt uniós hitelcsomagra, a szakember úgy látja, hogy a hitelnyújtás sem jelentene komoly problémát a pénzügyi unió jövője szempontjából. Ugyanakkor a feszültségek a következő hetekben, hónapokban próbára teszik majd a közös devizát.  

A magyar gazdaság szempontjából a következő hónapok az egész évre döntő hatással lesznek. Elsősorban a februárra tervezett strukturális reformok bejelentése miatt, de az ország külső megítélése szempontjából legalább ilyen lényeges lesz a frissített konvergencia program brüsszeli fogadtatása is. A szakember szerint nehéz feladat előtt állunk, hiszen úgy kell folytatni az államadósság csökkentését - ami az államháztartási hiány legutóbbi eredményei alapján jelentősen javuló képet mutat -, hogy közben az idénre tervezett 3%-os gazdasági növekedés ne hiúsuljon meg. A gazdaság bővülése szempontjából több feltétel - úgymint a továbbra is bővülő külkereskedelmi mérleg, illetve a növekvő ipari termelés is – előre láthatólag reálisan teljesíthető, ugyanakkor a hazai háztartások fogyasztásának tartós élénkülése továbbra is kétséges. Az idei adóváltozások hatása a háztartások jelentős részére pozitív hatással lehet, ami egyértelműen vásárlás-élénkítő hatású, a svájci frank továbbra is igen magas árfolyama azonban az év első hónapjaiban még mindenképpen visszafogja majd az élénkülő belső fogyasztást. Amennyiben azonban sikerül megvalósítani a tervezett gazdasági növekedést, az az állampapír hozamok csökkenésére, ezzel együtt pedig az államadósság finanszírozására is kedvező hatású lesz.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 242 lakossági fiókkal, valamint 663 biztosítást és 1590 banki termékeket értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője.  A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

főbb adataink:

K&H Bank
2010. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 216 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3151 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 22,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,0 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2010. szeptember 30-án
teljes kezelt vagyon: 795,4 milliárd Ft
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 129,6 milliárd Ft
K&H alapokban kezelt vagyon: 665,8 milliárd Ft

K&H Biztosító
2010. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 350 7390/118
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • www.kh.hu