K&H Alapkezelő Trendmonitor

trend előrejelzés 2012. II. negyedévre vonatkozóan

„Az első negyedévtől eltérően az előttünk álló hónapokat már nem a rossz makrogazdasági adatok hiányából táplálkozó optimizmus fogja jellemezni. A pozitív piaci hangulat csak akkor maradhat fenn, ha dominálnak a jó hírek. Az amerikai gazdaság szép lassan magára talált, ugyanakkor az eurozónában bizonytalanok a növekedési kilátások, és a feltörekvő piacok is lassulást mutatnak, ezért az első hónapok részvénypiaci emelkedését követően jó esélyét látjuk egy jelentősebb korrekciónak. A geopolitikai kockázatok miatt tovább emelkedhet az energiahordozók ára, így a nyersanyag továbbra is vonzó befektetési célpont marad” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Míg az év első hónapjai tipikusan arról szóltak, hogy „az a jó hír, ha nincs hír”, addig a második negyedévben az lehet meghatározó, kellő pozitív gazdasági eredmény születik-e ahhoz, hogy a tőkepiacokon tapasztalt egyre optimistább hangulat fennmaradjon. „Az idei év legégetőbb gazdasági problémáján, a görög államcsőd rendezésén túl vagyunk, és ezzel az eurózóna válsága körüli félelmek jelentősen csökkentek, így lehetőség nyílik a kevésbé akkut, ugyanakkor legalább annyira fontos gondok kezelésére” – magyarázta a befektetési szakember.
Jelenleg több tagállam – Spanyolország, Olaszország – is komoly költségvetési nehézségekkel küzd, emellett mind az eurózóna mind a német beszerzési menedzser index csökkenése a gazdasági növekedés további lassulását vetíti előre. Az említett kihívásokkal úgy kell szembenézni, hogy közben a tartósan magas olajár hatására jelentősen megugrott az infláció, valamint a továbbra is magas munkanélküliség és a kormányzati megszorítások miatt rövid távon nem várható a háztartások keresletének élénkülése. A tengerentúlon ehhez képest jóval pozitívabb a kép, hiszen az amerikai gazdaság láthatóan magára talált. A munkanélküliség tovább csökken, az építőipar maga mögött hagyta a mélypontját, a fogyasztói bizalom, a kiskereskedelmi forgalom és a banki hitelezés is javul. A gazdaság várható növekedése pedig 2% körül alakul éves szinten, így idén a fejlett régiók éllovasa lehet.

„A feltörekvő piacokat tekintve szintén lassulás figyelhető meg, ami leginkább Kína esetében szembetűnő. A kétszámjegyű GDP növekedés már rég a múlté, idén már a 8%-os növekedés is kérdéses. Jelenleg minden szem a kínai ingatlan- és bankszektoron van: kérdés, hogy az ingatlan- és hitelpiac ismételt élénkítése sikeres lesz, vagy összeomlik az ingatlanpiac” – mondta el Horváth István.

„Az említett növekedési bizonytalanságok miatt az első hónapok tőzsdei emelkedése után nagy esélyét látjuk egy jelentősebb tőkepiaci korrekciónak, míg a geopolitikai kockázatok miatt tovább emelkedhet az energiahordozók ára, így a nyersanyag továbbra is vonzó befektetési célpont marad” – javasolja a befektetési szakember.

„Magyarországot tekintve az előttünk álló negyedév egyértelműen legfontosabb kérdése az EU/IMF tárgyalás elindulása lehet. A megállapodás elhúzódásának már most kedvezőtlen hatásai vannak. Az országgal szembeni bizonytalanság a tervezetthez képest jóval magasabb szinten tartja a finanszírozást biztosító állampapírok hozamát, ami előbb-utóbb a költségvetésben is megjelenik a növekvő kamatkiadások miatt romló hiányszámokban. Ezt a képet árnyalhatja, hogy a második negyedév növekedési kilátásai valamelyest javulhatnak az első negyedévhez képest, a nagy autóipari beruházások termelés-beindulásának, valamint a Nyugat-Európa húzta export növekedésének köszönhetően” – véli Horváth István.

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, a pályázati tanácsadásra, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 236 lakossági fiókkal, valamint közel 390 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 194 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2874 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint

K&H Alapkezelő
teljes kezelt vagyon: 740 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 119 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 618 milliárd forint

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint