K&H Alapkezelő Trendmonitor

trend előrejelzés 2011. III. negyedévre vonatkozóan

„Az elmúlt időszakban egyértelműen romlottak a globális gazdasági növekedési kilátások. Különösen az Egyesült Államok gazdasága veszített a lendületéből, miközben a feltörekvő országok, élükön Kínával, határozottan fékezik a gazdasági növekedést. Ezt a képet tovább súlyosbítja, hogy az eurózóna adósságválságának megoldása is nehéz feladatnak ígérkezik. A világgazdaság mindezek ellenére is várhatóan mintegy 2%-kal növekszik idén, ugyanakkor a fent említett problémák súlyossága miatt a piacok érezhetően feszültebbek, és érzékenyebben figyelik a gazdasági döntéshozók lépéseit, így idén a pénz- és tőkepiacokon elmaradhat a nyári uborkaszezon” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

lassuló világgazdasági növekedés

A május komoly fordulatot hozott a világgazdaságban, hiszen az addig dinamikus növekedést produkáló világgazdaság megtorpant, és azóta látványosan romlottak a növekedési kilátások, mivel az összes globális makrogazdasági indikátor a növekedés lassulását vetíti előre. Ez főként a fejlett országokra, ezen belül is leginkább az Egyesült Államokra jellemző, hiszen a jelenlegi adatok alapján az amerikai gazdaságban sem az ipari termelés, sem a szolgáltató szektor, sem a munkaerőpiac nem produkálja a korábban tervezett bővülést, amely immár egyre kevésbé magyarázható a japán katasztrófa utóhatásaként. Még inkább rontja a képet, hogy úgy tűnik, a fejlett országoknak igen korlátozott eszköz van a kezükben a gazdaság további élénkítésére: június 30-án kifutott a Fed második likviditásnövelő programja (QE2), amelynek folytatására az eddigi nyilatkozatok alapján a harmadik negyedévben nem lehet számítani. Közben a munkaerőpiac további javulása várat magára, így a harmadik negyedévben komoly lassulásra lehet számítani. Emellett a többi fejlett gazdaságban is egyre inkább a nehézségek kerülnek előtérbe, hiszen Japán a földrengés következményeként ellátási nehézségekkel küzd, az uniót húzó német gazdaság export-teljesítménye is csökkenést mutat, az eurózóna válsága pedig egyre súlyosabbá válik.

Az Európai Unióban emiatt hosszú, forró nyárra lehet számítani, amelyet az eurózóna adósságválsága, a bajba jutott országok megmentése fog meghatározni. Így idén elmaradhat a szokásos nyári uborkaszezon, hiszen a piacok jellemzően kisebb nyári forgalma mellett is fokozott figyelem kíséri a fejleményeket.

A feltörekvő országokban eközben az intenzív gazdasági növekedés és a kereslet felpörgésével együtt emelkedő nyersanyagárak hatására gyorsuló infláció jelenti a fő problémát. A fogyasztói árak emelkedése ellen a feltörekvő országok - Kínával az élen - már hosszabb ideje harcolnak. Kína már több ízben megemelte a kötelező banki tartalékrátát, hogy a hitelezési kedv visszaszorításával hűteni tudja a gazdasági növekedést, miközben a gazdaságpolitika Indiában és Brazíliában is minden eszközt bevet az infláció megfékezésére.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a privát banki, a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 235 lakossági fiókkal, valamint közel 460 biztosítást értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője.  A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

főbb adataink:

K&H Bank
2011. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 231 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3043 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,7 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2011. március 31-én:
teljes kezelt vagyon: 797 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 124 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 641 milliárd forint

K&H Biztosító
2011. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 8,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,6 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,6 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 350 7390/118
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • www.kh.hu