K&H Alapkezelő trendmonitor

befektetési ajánlás 2012. III. negyedévre vonatkozóan

„A romló növekedési kilátások fokozatosan növelik a kockázatokat, ezért a befektetők számára továbbra is az óvatosabb, pénzpiaci eszközöket javasoljuk. A részvénypiacok jelenleg alacsony értékeltségi szintje már alkalmas lehet vállalati papírok vásárlására, azonban a magas kockázatok miatt leginkább tőkevédett formában, hiszen rövid távon további esés sem zárható ki” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

devizapiac

Habár a Fed és az EKB is a likviditásbővítés irányába mozdult el, ez nem okozott tartós javulást a piacokon. Rövid távon pozitívum lehet, ha a Fed újabb lépésre (pénznyomtatásra) szánja el magát. Ez átmenetileg ugyan gyengítheti a dollárt, ugyanakkor az eurózóna adósságproblémái miatt a következő hónapokban is a zöldhasú maradhat a legstabilabb deviza. 

A forint árfolyamát az EU-IMF tárgyalások hivatalos megkezdése már pozitívan befolyásolta. Ez a hatás a megállapodás esetleges őszi megszületésével tovább fokozódhat, ezzel együtt a biztonsági hitelkeret a forint sérülékenységét is tompíthatja. Ez azért is fontos, mivel a hazai fizetőeszköz a világ egyik legérzékenyebb devizája, így a hazai és világgazdaság történéseire a többi devizához képest sokkal intenzívebben reagál. 

nyersanyagpiac

A nyersanyagpiacot a továbbiakban is a romló növekedési kilátások miatt mérséklődő kereslet határozza meg. Így az energiahordozók – főként az olaj – ára a következő hónapokban csökkenhet, míg az ipari nyersanyagok esetében stagnálás várható, hiszen a fejlett országok csökkenő keresletét a feltörekvő országok továbbra is átlagon felüli növekedése egyelőre egyensúlyban tartja. 

Az első félévben lejtmenetbe kapcsolt arany ára az erősödő növekedési és pénzügyi kockázatok miatt a második félévben magára találhat. 

tőzsde

Jelenleg mind hazai, mind nemzetközi szinten alacsony értékeltségűek a részvények, ezért egyre inkább érdemes lehet befektetni vállalati papírokba. Ugyanakkor az eurózónában a továbbra sem megoldott államadósság problémák, míg idehaza a gyenge növekedési kilátások komoly kockázatot jelentenek, ami rövid távon magában hordozza akár a jelenlegi árfolyamszint további esését is, ezért a részvényeket tőkevédett befektetések formájában ajánljuk. 

monetáris politika

Hazai szinten a jegybank további kamatdöntő lépéseit leginkább az EU-IMF tárgyalások előmenetele befolyásolja. A várhatóan ősz folyamán tető alá hozott megállapodás csökkentheti az állampapír hozamokat, ezzel együtt pedig teret nyithat a kamatcsökkentés előtt. Ugyanakkor az MNB nemrég frissített inflációs jelentése, valamint a jövő évre tervezett újabb jövedéki adó emelések az inflációs kockázatok emelkedését vetítik előre, ami keresztbe húzhatja a várt monetáris lazítást. 

Nemzetközi szinten jól látható, hogy mind a fejlett, mind a feltörekvő piacokon napirenden van a jegybanki politika lazítása a gazdasági növekedés támogatása érdekében, hiszen a kínai és a brazil jegybankot követően nemrég az angol jegybank és az EKB is az alapkamat csökkentéséről döntött. A sornak azonban előre láthatóan koránt sincs vége, hiszen a növekedési kilátások további romlása esetén akár újabb kamatcsökkentések várhatók. 

portfólió-építési javaslatok 

 • részvények alulsúlyozása: 

  • mivel a globális növekedési kilátások kedvezőtlenek, az eurózóna jövőjével kapcsolatban pedig továbbra is rendkívül sok a bizonytalanság, ezért a részvénypiaci kockázatokat jelentősnek értékeljük, és a részvények alulsúlyozását javasoljuk a következő negyedévre.

  • a részvényeken belül kedvezőnek ítéljük meg a feltörekvő piacok kilátásait, így az eszközosztályon belül ezek vásárlását javasoljuk.

 • tőke- és hozamvédett alapok felülsúlyozásának fenntartása: 

  • rövid távú kockázatok miatt a részvénypiacok értékeltségi szintje mind a fejlett, mind a feltörekvő régióban kedvező. 

  • amennyiben hosszabb távon a jelenlegi problémákra megfelelő válaszok születnek, a több éves futamidővel rendelkező tőke- és hozamvédett alapokkal kifizetődő lehet a részvénykitettség vállalása.

 • hazai kötvények alulsúlyozásának fenntartása: 

  • az államkötvény piacon jelentős kockázat az EU-IMF tárgyalások elhúzódása és a gyenge növekedés miatt a költségvetési célok teljesíthetősége, így a hazai kötvények alulsúlyozását ajánljuk.

 • deviza felülsúlyozás:

  • a forint sérülékenysége miatt veszélyt jelenthet a nemzetközi befektetői hangulat romlása és az EU-IMF tárgyalások esetleges elhúzódása, így a deviza eszközök felülsúlyozását javasoljuk.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. 

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

A K&H Alapkezelő idén elnyerte a Money Moon Awards legjobb tőkevédett befektetési alap díját. 

főbb adataink:

K&H Bank
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 191 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2521 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2012. március 31-én:
teljes kezelt vagyon:  713,5 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  112,8 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon:  598,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 5,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
 • 350 7390/118, 30/221-3611
 • 350 7393
 • e.csordas@well.hu
 • www.kh.hu