K&H Alapkezelő trendmonitor

trend előrejelzés 2012. III. negyedévre vonatkozóan

"A következő negyedév gazdasági irányvonalát főként az eurózóna instabilitása, emellett pedig a lassuló gazdasági növekedés fogja meghatározni. Akár a fejlett, akár a fejlődő régiókat nézzük, egyértelműen visszaesésről beszélhetünk, így az év elején még optimista várakozások helyét a negatív hangulat veheti át. A befektetések tekintetében ezért továbbra is indokolt az óvatosság, így a részvénypiacokat tőkevédett formában javasoljuk, és inkább a pénzpiaci befektetések ajánlottak” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Míg az első negyedévben egyértelműen a pozitív várakozások, a második negyedévben pedig a kivárás jellemezte a piacokat, az előttünk álló harmadik negyedévben a romló kilátások okozta pesszimista hangulat lesz a meghatározó. A befektetések tekintetében így továbbra is indokolt lehet az óvatosság: a részvénypiacokat ezért inkább tőkevédett formában ajánljuk, míg kevés kötvény kitettség mellett elsősorban az óvatosabb pénzpiaci befektetéseket javasoljuk” – hangsúlyozta Horváth István.

eurózóna – olasz házasság

Habár az évek óta húzódó adósságválságot lassan kezdjük megszokni, az európai növekedési- és adósságproblémák miatt egyre szélsőségesebb forgatókönyvek látnak napvilágot. Míg az egyik oldalon a fiskális és politikai integráció felé billen a mérleg, addig a másik oldalon a görög választások miatt még az eurózóna szétesésének kockázatával szembesültünk. A megoldás, amelyet láthatóan egyelőre még nem sikerült megtalálni, valahol a kettő között van, ugyanakkor a jelenlegi elképzelések inkább az integráció irányába mutatnak. Ennek a gazdasági integrációs folyamatnak az első lépéseként központi pénzügyi felügyelet és betétbiztosítás létrehozása, egyfajta bankunió létrehozása lehet a cél. Közgazdász szemmel szerencsésebb volna egy mélyebb integráció. A közösségi és nemzeti érdekek között egyensúlyozva megkötendő kompromisszumok miatt végül kialakulhat egy „transzferunió”, amilyen Olaszország: itt a déli régióknak az elmúlt 100 év sem volt elég, hogy felzárkózzanak a kontinens egyik legerősebb gazdasági régiójához, Észak-Olaszországhoz. Rövid távú megoldás tehát semmiképpen sem várható így a folyamatos megszorítások, valamint Spanyolország ingatag helyzete miatt az előttünk álló negyedévben is recesszióval számolhatunk. 

USA – politikai időhúzás

Nemcsak az öreg kontinensen, de az óceán túloldalán is megy az időhúzás. Bár az összes jelentős makrogazdasági mutató gyengülést, lassulást mutat, az őszi elnökválasztásig már nem várható komolyabb monetáris beavatkozás – jól látható ez a Fed legutóbbi „adunk is meg nem is” kötvényátstrukturálási döntésén. 

feltörekvő piacok – van még tér a gazdaságpolitikai beavatkozásra

Ahogy a fejlett, úgy a feltörekvő piacokat is lassulás jellemzi, ugyanakkor a kedvezőbb környezet – alacsonyabb államadósságok, magasabb jegybanki kamatok – miatt a gazdaságpolitikának jóval nagyobb tere van a gazdaság élénkítéséhez szükséges beavatkozásokra. Így például Kínában a hitelezés lazításával, míg Brazíliában kamatcsökkentéssel, a költségvetés lazításával próbálják mérsékelni a lassulást. Természetesen a fejlett gazdaságok stagnálása, recessziója a feltörekvő országokat is visszahúzza, azonban ezekben a gazdaságokban a harmadik negyedévben is növekedés várható. 

Magyarország – egyre közelebb a megállapodáshoz

Ahogy az első félévben, úgy az előttünk álló negyedévben is az EU/IMF tárgyalás előrehaladása lesz a leginkább meghatározó. A jegybanktörvény körüli előrelépésnek köszönhetően már most nagyot estek a kötvényhozamok, és a forint is erősödni tudott. Egy sikeres hitel-megállapodás pedig további javulást eredményezhet, és növelheti a hazai eszközök iránti befektetői érdeklődést. Továbbra is kedvezőtlen azonban a növekedés trendje: a gyenge belső fogyasztás mellett immár a külpiacok is egyre gyengébbek, illetve a jövőbeni növekedéshez szükséges beruházások is tovább esnek. 

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki. 

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

A K&H Alapkezelő idén elnyerte a Money Moon Awards legjobb tőkevédett befektetési alap díját. 

főbb adataink:

K&H Bank
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 191 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2521 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2012. március 31-én:
teljes kezelt vagyon:  713,5 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  112,8 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon:  598,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 5,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Csordás Emőke

Well PR Ügynökség
  • 350 7390/118, 30/221-3611
  • 350 7393
  • e.csordas@well.hu
  • www.kh.hu