K&H: akár 1000 milliárdos hitelmozgás is elképzelhető

Rég nem látott lendületet vett az ingatlanpiac az év elején, miközben ezzel párhuzamosan erősödött a munkaerőpiac is. A kedvező makrogazdasági hatások új erőt adtak a hitelezési piacnak is. Emellett a jövedelemalapú hitelezést előíró szabály a gyakorlatban nem fék az eddig is prudensen hitelező bankok számára. A hitelelszámolás adta költségmentes hitelcsere lehetősége pedig a piacon kínált alacsonyabb havi törlesztőrészletekkel párosulhat, s mindez hozzájárul majd ahhoz, hogy az elkövetkező hónapokban rekord nagyságú hitelfelvétel induljon meg – állítja dr. Bába Ágnes a K&H vezérigazgató-helyettese. A K&H a korlátozások ellenére a lakáshitelpiac 30-50 százalékos bővülését várja éves szinten és akár 1000 milliárdos állománymozgást is elképzelhetőnek tart.

Idén év elején borult a papírforma: míg általában az ingatlanpiacon a téli hónapok csendesek, addig 2015 januárja a válság óta a legerősebb hónap volt, a február pedig 2012 óta a második legerősebb hónap. Ezzel párhuzamosan erősödött a munkaerőpiac is. A munkanélküliek száma 24 ezerrel csökkent az egy évvel korábbihoz képest a december és február közötti időszakban - jelentette a Központi Statisztikai Hivatal márciusban. Rekord alacsony szinten áll a létszámleépítést prognosztizálók aránya, ráadásul a K&H kkv bizalmi indexe szerint a kkv-k harmada fizetésemelésre készül.

A kedvező gazdasági környezet a lakáshitelezési piacon is érezteti pozitív hatását. Mindeközben a hitelfelvételi kedv hosszú távú erősödését mutatja a K&H által negyedévente mért pályakezdő fiatalok jóléti indexe is. Eszerint a 19-29 éves fiatalok körében a megtakarítási célok között első helyre lépett a lakásra gyűjtés. Míg a korábbi negyedévekben az elköltözni vágyók számára az albérlet volt a legvalószínűbb megoldás a különköltözésre, most a válaszadók 40 százaléka említette azt, hogy saját lakás vásárlásban gondolkozik. Bizonyára az attitűdváltozásban nagy szerepe van a kedvező lakáshitel kamatoknak és hitelkonstrukcióknak is.

A javuló foglalkoztatás és az emelkedő keresetek a továbbiakban is segíthetik a fogyasztás bővülését, amely mind nagyobb súllyal járulhat hozzá a gazdasági növekedéshez. Ezt a hatást rövidtávon erősíthetik a devizahiteles elszámolások is.

De vajon mi lesz a fair bankokkal?

A pénzintézet szerint az új hitel elbírálási szabályok nem változtatják meg jelentősen az ügyintézés menetét és hosszát. „Évek óta jövedelemarányos hitelezési elbírálás szerint működik a Bank, az új szabályozás szerint is ez a gyakorlat él, így a kockázati elbírálás emiatt nem szigorodik az ügyfelek felé. Az ügyfelek számára az eljárás sem lett bonyolultabb.

Viszont a hitelelszámolás részeként mintegy 3 hónap áll az ügyfelek rendelkezésére, hogy költségmentesen kedvezőbbre cseréljék hitelüket. A mai alacsony kamatkörnyezetben sokaknak megéri most megvizsgálni ezt a lehetőséget.

Úgy gondolom, hogy ezek eredményeként idén a lakáshitel-piac éves szinten erős kétjegyű növekedést, akár 30-50 százalékos bővülést is mutathat. Ezt a várakozásunkat erősítik egyébként az idei januári és februári adatok is: januárban 73%-kal több folyósítás volt a piacon, mint 2014 januárjában. Hitelcsere formájában pedig várhatóan az ügyfelek egyharmada keresni fogja a jobb, alacsonyabb kamatú hiteleket, így akár 1000 milliárd forintos állománymozgás is elképzelhető” – mondta dr. Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 179 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 442 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 28,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -29,1 milliárd forint


K&H Biztosító
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 128 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu