K&H: a lakásfelújítás és az autóvásárlás a legnépszerűbb cél

emelkedőn a személyi kölcsönök

Folyamatosan bővül a személyi kölcsönök piaca: a hivatalos adatok szerint idén áprilisban 22,4 milliárd forintra rúgott az új személyi kölcsönök összege, ami éves összevetésben 36 százalékos növekedést jelent. A K&H ügyfelei leggyakrabban lakásfelújításra, autóvásárlásra és adósságrendezésre, tehát a meglévő hiteleik kiváltására fordítják a pénzt. Az átlagos hitelösszeg pedig 1,14 millió forintra rúg. A K&H a személyi kölcsönök iránti kereslet miatt a meglévő ügyfelei egy részének online is lehetővé teszi az igénylést egészen a folyósításig, fióki ügyintézés nélkül. A bank szerint az idén a személyi kölcsönök piacán egyre fokozottabb lesz a verseny, és idén 15 százalékos növekedés várható. 

Bár a lakosság még mindig óvatosnak tekinthető a hitelfelvétel szempontjából, mind a jelzáloghitelek, mind pedig a személyi kölcsönök piaca elindult az emelkedőn. Az MNB adatai szerint a teljes magyar piacon idén áprilisban például 22,4 milliárd forint értékben folyósítottak személyi kölcsönöket a bankok. Ez 36 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A növekedés részben a kamatok mérséklődésének köszönhető, a személyi kölcsönök átlagos piaci kamata ugyanis idén áprilisban 15,46 százalékos volt, ami közel 2 százalékpontos csökkenést jelent éves szinten. 

„A K&H a piaci átlagkamatok csökkenésével párhuzamosan a személyi kölcsönök kamatát is jelentősen levitte idén januárban, így ezek a termékeink már 7,99 százalékos kamattól is elérhetőek. A kamatmérséklés eredményeként egy 5 éves, 1 millió forintos személyi kölcsön esetében ez több, mint 10 százalékkal alacsonyabb havi törlesztőt jelent az ügyfeleknek” - mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója. A K&H-nál 2015-ben 10,3 milliárd forint értékben folyósítottak személyi hitelt az ügyfeleknek, míg 2016-ben ez az összeg már 14 milliárd forintra rúgott, ami több mint 30 százalékos növekedést jelent.

„A növekedés idén is folytatódik. A K&H meglévő ügyfelei ráadásul már online is intézhetik a személyikölcsön-igénylést. Pozitív hitelbírálat esetén 2 napon belül a bank folyósítja a hitelt, anélkül, hogy az ügyfélnek be kellene mennie valamelyik bankfiókba. Azok az ügyfelek kaphatnak így személyi kölcsönt, akik nem szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben, sem aktív, sem pedig passzív minősítéssel. Rajna Gábor kiemelte: „Az online igénylés egyre népszerűbbé válik, mivel kényelmes az ügyfelek számára. Érdekes, hogy az online igénylők gyakorta késő éjszaka, esetleg kora reggel élnek ezzel a lehetőséggel, és sok esetben pár órán belül már folyósításra is kerül a hitelösszeg” - tette hozzá.

a lakásfelújítás és az autóvásárlás a legnépszerűbb

A K&H adatai szerint idén áprilisig a személyi kölcsönöknél az átlagos hitelösszeg meghaladta az 1 millió forintot, a futamidő pedig jellemzően 5 év. A bank szerint a személyikölcsön-igénylők esetében a három legnépszerűbb hitelcél az ingatlanfelújítás, az autóvásárlás, illetve a korábbi hitelek kiváltása. Felújításra az ügyfelek 26 százaléka, autóvásárlásra 30 százalék, hitelkiváltásra pedig 21 százalék igényel pénzt. Személyi kölcsön tekintetében a tavaszi és a nyári a legerősebb időszak, ekkor igénylik a legtöbb kölcsönt.

Rajna Gábor a bank lakossági hitelezésre vonatkozó prognózisát ismertetve azt mondta, hogy az idén tovább folytatódhat a lakossági hitelpiac növekedése. A jelenlegi kilátások szerint 2017-ben éves szinten két számjegyű, 15 százalékos bővülés várható a személyi kölcsönök esetében. A szakember arra számít, hogy ebben a szegmensben a háztartások javuló jövedelmi helyzete, a nettó reálbérek emelkedése miatt fokozódik majd a bankok közötti verseny. Ennek keretében a személyi kölcsönök kamata is mérséklődhet, és egyre személyre szabottabb feltételek jelenhetnek meg a piacon, a hitelfelvétel pedig még kényelmesebbé, gyorsabbá válhat.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4100 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését 1760 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2017. március 31-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 671 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 269 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 876 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,1 milliárd forint

K&H Biztosító 2017. I. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,2 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 162,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,14 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,85 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • www.kh.hu