K&H: 33 százalékos pluszban a jelzáloghitelezés

minden 6. lakáshitelt a K&H folyósítja

Még a várakozásoknál is jobban pörög a jelzáloghitelezés az idén. A K&H szakemberei szerint a jelzáloghitel-piac nagysága az előzetes becslésüket is meghaladva az év végéig elérheti a 680-700 milliárd forintot, így a növekedés akár 30 százalékos is lehet - derül ki a bank összeállításából. A K&H-nál ezt is meghaladó mértékben, 37 százalékkal nőtt az igénylések száma az év első hét hónapjában. A folyósított jelzáloghitelek összege pedig 33 százalékkal, 57 milliárd forintra nőtt. A boomban jelentős szerepe van az állami támogatásoknak: az igényelt lakáscélhoz kapcsolódó állami támogatások összege 34 százalékkal, 6,4 milliárd forintra emelkedett.

A várakozásoknál is jobban felpörgött az idén a lakossági hitelezés. A K&H szakembereinek előrejelzése szerint idén a jelzáloghitel-folyósítás 30 százalékos éves növekedéssel elérheti a 680-700 milliárd forintot a magyar piacon. Ez pedig meghaladja a bank korábbi prognózisában szereplő 600 milliárd forintos összeget.  

„A bank az év első hét hónapjában összesen 57 milliárd forint értékben folyósított jelzáloghitelt, ami 33 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. Bár az idén jelentős növekedésre számítottunk, de az eddig elért bővülés felülmúlja a korábbi várakozásainkat” – mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

fókuszban a használt lakások

A kiemelkedő növekedésben fontos szerepet kaptak az állami támogatások is: januártól július végéig a K&H-nál összesen 6,4 milliárd forint támogatást igényeltek a lakossági ügyfelek, ez pedig éves összevetésben 34 százalékos gyarapodásnak felel meg. A K&H-nál az állami támogatásokon belül az igénylések 75 százaléka a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK) célozta, amely például használt lakás vásárlásához adható. Az igénylések 13 százaléka az úgynevezett CSOK extrára irányult, amelynek keretében akár 10 millió forint vissza nem térítendő támogatás és 10 millió forint kedvezményes teljes hiteldíjmutatójú hitel igényelhető. A lakáscélú beruházáshoz igényelhető áfavisszatérítés pedig 11 százalékos arányt képviselt. 

„Az igényelt támogatások átlagos összege 2,3 millió forintról 2,8 millió forintra emelkedett egy év alatt, az igénylő ügyfelek átlagos életkora pedig 37 év. A támogatások nagy részét, azaz a kétharmadát még mindig használt lakás vásárlásához igényelték az ügyfelek, egyharmadát pedig új lakóház építéséhez, illetve új lakás vásárlásához” – mondta Rajna Gábor. 

meredek emelkedőn a hitelezés

Rajna Gábor azt is elmondta, hogy tavaly megtörtént a fordulat a lakossági hitelpiacon és megkezdődött a növekedés, az idén pedig még meredekebb emelkedés látható. „Ez több tényezőnek köszönhető. Az alacsony kamatkörnyezet miatt a korábbi évekhez képest sokkal vonzóbbak a lakáshitelek és a személyi kölcsönök. A lakossági hitelpiac bővülését elősegíti a bérek emelkedése, ezen belül is például a nettó reálbérek növekedése" - mondta. 

Bár a fontos lakossági hitelszegmensekben, így a lakáshitelezésben továbbra két számjegyű növekedést vár a K&H, a bank szakértői ennek ellenére nem tartanak attól, hogy túlzottan eladósodnának a háztartások. Rajna Gábor szerint ugyanis a lakosság a válság miatt sokkal óvatosabb lett, illetve fékek is vannak a rendszerben, ilyen például a jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó korlátozás.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4100 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2017. június 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 664 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2017. II. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 244 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 809 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 22,5 milliárd forint 

K&H Biztosító 2017. II. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 165,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,47 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,37 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu