K&H: jövőbe tekintő rezsicsökkentést segítő energetikai kalkulátort kap a 4,6 millió magyarországi lakás

az új energetikai kalkulátor megmondja a mostani és a korszerűsítés utáni kiadásokat

A lakások energiafogyasztására és a rezsiköltségekre ad becslést a K&H most induló energetikai kalkulátora, amely egyúttal kiszámolja azt is, hogy egy korszerűsítés után mennyi lesz az ingatlan üzemeltetési költsége - közölte a K&H. Azaz kiderül, hogy milyen időtávon térül meg egy felújítás, amely kedvezményes hitelből is finanszírozható. A K&H célja, hogy a 4,6 milliós lakásállomány nagy része a jövőben korszerűbbé, energiatakarékosabbá váljon. Erre szükség is van, hiszen az idén gazdát cserélő lakóingatlanok majdnem fele, 48 százaléka átlagos vagy annál rosszabb energetikai osztályba tartozott.

Bár sosem volt mellékes, az elmúlt másfél évben különösen fontossá vált a lakásfenntartási kiadások, ezen belül az energia kiadások, mivel áraik korábban nem látott szintre emelkedtek. Persze minden lakásnak egyediek a paraméterei. Éppen ezért jó, ha mindenki ki tudja kalkulálni, hogy körülbelül mennyit fogyaszt az otthona. Ehhez ma már szakember sem kell, a K&H most induló energiakalkulátora megoldást nyújthat - közölte a pénzintézet.

több millió lakóingatlan a célkeresztben

“A lakásra vonatkozó néhány adatot kell megadni, mint például az épület típusát, az építés időszakát, a fűtött alapterületet nagyságát, társasház esetén az épületben található lakások számát, illetve építési módját, ezekből pedig a kalkulátor kiszámolja a lakóingatlan úgynevezett primer energiaigényét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a K&H energetikai kalkulátora a fűtéshez, vízmelegítéshez, illetve elektromos berendezések működtetéséhez szükséges költségekre ad tájékoztató jellegű becslést, ugyanakkor fontos, hogy más rezsikiadásokra, egyebek mellett a víz-, csatorna-, kéményseprési  és egyéb rezsit érintő kiadásokra nem. A megadott paraméterek  mentén a rezsiköltségek egy részét mutatják meg, ezek alapján  pedig megadja a kalkulátor az energetikai besorolást. Azzal, hogy az építési módot meg kell adni, szinte az összes lakóingatlanra lehet számítást végezni, legyen szó családi, sor- és ikerházról vagy éppen  társasházi lakásról” - mondta Árva András, a K&H lakossági szegmens marketing vezetője.

Hozzátette: “A közel 4,6 millió magyarországi lakóingatlan nagy részére érdemes kalkulálni.” Idézte a Lechner Tudásközpont adatait is, amelyek szerint az idén gazdát cserélő közel 49 ezer magyarországi lakó- és szállásjellegű ingatlan közel fele, 48 százaléka átlagos vagy annál rosszabb energetikai osztályba tartozott.

kulcskérdés megtérülés

Egy neves magyarországi egyetem szakembereinek közreműködésével elkészített energiakalkulátorral egyúttal virtuális felújítást is el lehet végeztetni.

“Ezt azt jelenti, hogy megadható, hogy a lakástulajdonos milyen fűtési rendszert, szigetelést szeretne a jövőben, esetleg szeretne-e napelemes rendszert telepíteni. Mindezek alapján a kalkulátor ismerteti, mennyi lesz a korszerűsítést követően a becsült üzemeltetési költség” - mondta a K&H szakember. Az eredményekkel pedig könnyen kikalkulálható, hogy egy-egy energetikai felújítással rövid és hosszú távon mennyi pénzt és energiát spórolhat meg  - fűzte hozzá. Egy korszerűsítés komoly kiadással járhat, de ezt érdemes lehet zöldhitelből finanszírozni, amely a piaci feltételekkel elérhető kölcsönökhöz képest a megszabott feltételek teljesülése esetén akár kamatkedvezménnyel érhető el.

          

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu