jövedelmezőbb az exportpiac

Év elejéhez képest szerényebb pénzügyi eredményekkel számolnak a hazai nagyvállalatok, átlagosan 2,4%-os árbevétel és 1,4%-os profitnövekedéssel tervez a szektor – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index eredményeiből. A cégek az exportból nagyobb mértékű bővülést várnak, mint a belföldi értékesítésből. 

Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai vállalatok. „A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint átlagosan 2,4%-os árbevétel-növekedést vár a szektor. Ez év elejéhez képest egyértelműen visszaesés (2,9%), és az MNB jövő évre prognosztizált 2,6%-os inflációs várakozását is alulmúlja, azonban az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest (1,6%) még mindig kedvező szint” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője

A mérsékeltebb várakozások hátterében az áll, hogy eltolódtak az arányok: akik eddig növekedést vártak, most már inkább a stagnálásra számítók táborát erősítik. Az árbevétel növekedéssel tervező cégek aránya ugyanis 42%-ról 37%-ra csökkent, miközben szinten tartásra 53% helyett 58% számít. A belföldi és a külföldi értékesítésből egyaránt árbevétel-növekedést várnak, utóbbit azonban kedvezőbbnek gondolják a döntéshozók: a hazai piacból 2,2%-os, míg az exportból 2,7%-os bővülésre számítanak. 


 
A cégek nyereségvárakozásukat is visszafogták év elejéhez képest. „A várt profitnövekedés mértéke 2,2%-ról 1,4%-ra zsugorodott. Ezzel megtört az elmúlt évre jellemző növekvő trend, és közelítünk az egy évvel ezelőtti mélyponthoz (1,1%)” – mondta el Peter Roebben. A különböző ágazatokat tekintve nagy eltérések mutatkoznak: a szolgáltató szektorban 3,3%, a kereskedelemben 2,8% és az iparban 1,9% profitbővüléssel, míg az agrárium 0,2%-os nyereségcsökkenéssel számol. 

nagyobb cég, jobb eredmények
A nagyobb cégméret nagy előnyt jelent az árbevétel és profitkilátásokat tekintve is, mivel a cégmérettel párhuzamosan nő azoknak az aránya, amelyek a következő egy évben bővülő pénzügyi eredményekre számítanak. 

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról
A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 550, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2016. április 27. és június 9. között történt.   

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2016. június 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 884 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink: 

K&H Bank 2016. második negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 242 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 610 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 23 milliárd forint 

K&H Biztosító 2016. második negyedév:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált):  12,18 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 159,3 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,43 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,7 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu