jó irányba mozdultak a befektetők

Az elmúlt hónapban annak ellenére is növekedni tudott a befektetési alapokban kezelt vagyon, hogy a februári részvénypiaci hullám nem volt kedvező a hozamok szempontjából. A befektetők azonban gyorsan reagáltak, hiszen a kötvényalapok helyett inkább a dollár befektetések és a vegyes alapok irányába mozdultak. Ezzel együtt az is látható, hogy erősödött a kockázatkerülő magatartás, ami a várhatóan folytatódó árfolyamingadozásokat tekintve a továbbiakban is indokolt lehet – értékelte a befektetési alap piac jelenlegi változásait a K&H.

Február finoman szólva nem volt kedvező a hozamok szempontjából, ami alapvetően piacszűkítő hatással volt a befektetési alapok állományára. Ezzel együtt is növekedni tudott azonban a befektetési alapok vagyona, ami jelenleg 6.232 milliárd forint a BAMOSZ legfrissebb adatai alapján. „Több kategória esetében is fordulatot hozott az elmúlt hónap, ami azt mutatja, hogy a befektetők nagyon gyorsan reagáltak az éve eleji piaci ingadozásokra, és jó irányba mozdultak” – értékelte a befektetési alap piac februári mozgásait Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió menedzsere.

„A részvényalapok esetében 2016 szeptembere óta nem volt érdemi csökkenés, most azonban zsugorodott az állomány. Ennek oka, hogy egyre többen számítanak arra, hogy a részvénypiacok emelkedő trendje már nem folytatódik, és a továbbiakban hevesebb árfolyamingadozások várhatók. Eközben a pénzpiaci alapok állománya minimálisan élénkült, ami alapvetően annak köszönhető, hogy a befektetők jól láthatóan a kockázatkerülés irányába mozdultak, illetve a dollár befektetések kézzelfogható kamata már vonzó a befektetőknek” - tájékoztatott Kovács Mátyás. Mivel az EKB legutóbbi állásfoglalása alapján az euró esetében nem várható a közeljövőben szigorítás – és ezzel az euró befektetések kamatának növekedése sem –, tovább folytatódhat a kereslet a dollár befektetések iránt. Egyúttal a hazai kamatszintekre vonatkozóan ez azt jelenti, hogy nem sürgeti az MNB-t külső nyomás a kamatemelés irányába.  

A befektetési szakember meglátása szerint a vegyes alapok esetében viszonylag tiszta a kép: a növekvő trend töretlen, annak ellenére is, hogy a részvénypiaci esés nem kedvezett ennek a kategóriának sem. Az értékesítés azonban továbbra is pozitív, tehát a befektetők keresik a vegyes alapokat.  

„A kötvényalapok esetében nem látható érdemi változás, hiszen folytatódott az itt elhelyezett megtakarítások csökkenése. Véleményünk szerint az év elején a hazai kötvénypiaci hozamok új mélypontot ütöttek, így a továbbiakban a hozamok emelkedésére, és a kötvény típusú befektetések esetében átmenetileg gyengébb teljesítményre számítunk” – mondta el Kovács Mátyás.

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu