jó évet zár a megtakarítási piac

Idén is jó évet zár a megtakarítási piac, a lakossági befektetések tovább növekedtek. Az alacsony kamatkörnyezetben a befektetési eszközök átrendeződése is folytatódott, és a megtakarításokat leginkább kötvényekben és befektetési alapokban helyezték el.

Jó évet zár a megtakarítási piac, hiszen az elmúlt évek trendjét folytatva idén is nőtt a hazai megtakarítások állománya. Ez a növekedés leginkább a kötvényeknél - ezen belül is főként az állampapíroknál - és a befektetési alapoknál csapódott le, ami a megtakarítók előnyére erősítette a versenyhelyzetet a piacon. „Az alapkezelők olyan új termékekkel jöttek ki, mint az EHO-mentes állampapír alapok, vagy az árfolyamvédelmet nyújtó vegyes alapok. Emellett bővült a termékekhez kapcsolódó szolgáltatások köre is, így például számos befektetési alap már a futamidő alatt is több alkalommal fizet a megtakarítók számára, miközben a szakértői tanácsadásra, a portfólió-építési és adóoptimalizálási javaslatokra is egyre inkább igényt tartanak az ügyfelek” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

 

„A befektetési alapok legfőbb vetélytársa,  a lakossági állampapírok esetében elsősorban a prémium árazás és a legnagyobb disztribúciós hálózat jelentett kedvező feltételeket a megtakarítók számára” - tette hozzá a szakember.  

 

lakossági megtakarítások (ezer Ft)

forrás: MNB

 

mi várható a folytatásban?

 

A fő trend, azaz a lakossági megtakarítások bővülése 2016-ban is folytatódhat, amit a növekvő jövedelemszint és a hitelterhek fokozatos csökkenése támogat. „Ami a befektetési alap piacot illeti, arra számítunk, hogy az MNB szándékai szerint jövőre is fennmaradó alacsony kamatkörnyezet fenntartja a befektetési alapok iránti keresletet, miközben a lakossági állampapírok is folyamatos versenyt támasztanak” - tájékoztatott Horváth István. 

 

A megtakarítók viselkedése szempontjából a pénzügyi tudatosság erősödése lehet a jellemző irány. A tbsz már most „beláthatóvá” teszi sok megtakarítónak a 3-5 éves időtávot, emellett azonban az adóoptimalizálás és a befektetési szakértők által aktívan kezelt alapok iránti erősödő igény is megfigyelhető a hazai megtakarítók körében. „A lakossági befektetők pénzügyi tájékozottságát és tudatosságát támogatja majd a pénzügyi eszközökre vonatkozó európai uniós MiFID irányelv 2017-től életbelépő módosítása (MiFID 2) is, amely az eddigieknél is részletesebb tájékoztatást ír elő a szolgáltatók részére” - hangsúlyozta ki a szakember. 

 

K&H Csoport

 

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 918 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. szeptember 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

 

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 417 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 28,7 milliárd forint

 

K&H Alapkezelő
2015. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon: 1 175 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 1 028 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 147 milliárd forint

 

K&H Biztosító 
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 139,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu