jó év előtt áll a mezőgazdaság

„Idén jó évet zárhat a mezőgazdaság, hiszen az eddigi meleg időjárás és megfelelő csapadékmennyiség miatt kedvező terméshozamok várhatók. Az agrárium így néhány tizedponttal hozzájárulhat az idei GDP növekedéshez. Másrészt ez a helyzet jó alapot fog teremteni az új EU költségvetési ciklusban beinduló támogatások célszerű felhasználására a versenyképesség fokozása érdekében” – mondta el Tresó István, a K&H Agrár üzletág fejlesztési főosztály vezetője.

Áprilisban tovább mérséklődtek a mezőgazdasági termelői árak, az előző év azonos időszakához viszonyítva 8,9%-kal. Ezen belül is a növényi termékek ára 13,6%-kal csökkent, aminek fő oka, hogy a gabonafélék közül az őszi vetésű gabona terméshozama világszinten kedvezőnek mutatkozik, ez pedig lenyomja a hazai termelői árakat is meghatározó világpiaci árakat. „Magyarországon a meleg időjárás és a megfelelő csapadékmennyiség miatt a szokottnál hamarabb induló aratási időszak jó termést ígér. A gabonatermesztők számára további kedvező folyamat, hogy az ukrán gabonakontingens miatt az unióba eddig bekerült gabona zömében nem malmi minőségű, így elsősorban a takarmányozók tudnak belőle készletezni. Ami azonban még gondot jelenthet a búzatermésnél, hogy az ország több részén kártevők, kórokozók jelentek meg. Egyelőre még nem lehet látni, hogy ez mekkora terméskiesést okoz. A kukorica és a napraforgó esetében pedig az következő hónapok lesznek kritikusak, így a várható terméshozam még a júniusi-júliusi csapadékmennyiség függvénye” – tájékoztatott Tresó István, a K&H Agrár üzletág fejlesztési főosztály vezetője.

„A gabonafélék árának csökkenő trendje várhatóan tovább folytatódik, mivel a chicagói tőzsdén az augusztusi kötések esetében egyértelműen lefelé mennek az árak. Ez azt jelenti, hogy a nagyobb készlettel rendelkező termelők számára továbbra is érdemes közraktározásban gondolkodni. Látni kell azonban, hogy a hazai növénytermesztők likviditása jelenleg megfelelő, amihez hozzájárul a SAPS támogatások kifizetése is, így nem biztos, hogy szükség lesz a közraktári finanszírozásra” – tette hozzá a szakértő.  

Az állattenyésztőknek kifejezetten kedvező a növényi termékek árának csökkenése. Az állati termékek árai viszonylag stabilak - legutóbb 0,9%-kal növekedtek -, miközben a takarmányköltségek mérséklődnek, így lehetőségük van profitot realizálni. A sertéstartók számára további kedvező folyamat, hogy az orosz importtilalom miatt az év elején még csökkenő árak felfelé vehetik az irányt, hiszen az uniós sertéstöbblet láthatóan nem zúdul a hazai piacra, hanem a sertésállomány megtizedelődésével küzdő USA-ban talál piacot. 

„Összességében jelenleg úgy látjuk, hogy jó évet fog zárni a mezőgazdaság. A növényi kultúrák állapota, minősége biztató. A baromfi és sertés ágazat, a tejtermelés szintén kedvező árciklusban van. Így jó esély van arra, hogy a tavalyi, átlagosnak tekinthető évnél idén kedvezőbb legyen a termés, így az agrárium néhány tizedponttal hozzájárulhat az idei gazdasági növekedéshez. Emellett ez a helyzet jó alapot fog teremteni az új EU költségvetési ciklusban beinduló támogatások célszerű felhasználására a versenyképesség fokozása érdekében” – hangsúlyozta Tresó István. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu