jó befektetés lehet az amerikai energiaszektor

jegyezhető a K&H innovatív Amerika alap

„Az elmúlt évek energiaipari innovációinak eredményeként duplájára emelkedett az Egyesült Államokban kitermelt földgáz mennyisége, ami egy új energiaforradalom kezdetét vetíti előre. Az olcsó energiaárak az egész amerikai gazdaságnak, de különösen a vegyipari, gázipari és szállítási szektor cégeinek kedvező, amelyek profitkilátásait és részvényárfolyamait illetően jelentős emelkedésre lehet számítani. Befektetési szempontból ezért most különösen érdemes ezekre a szektorokra fókuszálni” – javasolja Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

Az elmúlt években az Egyesült Államokban, amely a világ vezető gazdasága és hagyományosan a legnagyobb kutatásfejlesztő nagyhatalom, kiemelt szerepet kapott az ipari innováció. Ezen belül is azok az energiaipari technológiák, amelyek segítségével eddig elérhetetlen szénhidrogén készletek tárhatók fel. A kifejlesztett újszerű technológiák felhasználásának eredményeképpen hosszú stagnálás után az elmúlt 10 évben közel duplájára emelkedett az USA-ban kitermelt földgáz mennyisége, ami egy új energiaipari forradalom kezdetét vetíti előre. A nagy mennyiségű piacra kerülő földgáz miatt az amerikai ipari fogyasztók által fizetett földgáz ára közel felére zsugorodott, és az elektromos áram költségei is csökkentek az elmúlt 5 évben, miközben Európában és Ázsiában a vállalatok az energiaárak emelkedésével szembesültek. Az olcsó energia tehát komoly versenyelőnyt nyújt az amerikai gazdaság egészének, az alacsony energiaárak pedig az ipar és a lakosság számára egyaránt kedvezőek. „Az olcsó energiahordozók leginkább a vegyipar, a gázipar és a szállítási szektor szereplőinek versenyképességét növelik, ami várhatóan dinamikus emelkedést eredményez majd a profitvárakozásokban, ezen keresztül pedig a részvényárfolyamokban. Befektetési szempontból tehát különösen érdemes most ezekre a szektorokra fókuszálni” – hívta fel a figyelmet Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.  

A 3 éves futamidejű K&H innovatív Amerika alap a tőke 95%-os védelme mellett 16 olyan nagyvállalat - köztük az ABB, a Siemens és a General Electric - részvényeinek teljesítményéből nyújt részesedést, amelyek leginkább profitálnak az amerikai energiaforradalom előnyeiből. A részvények között nagyjából fele-fele arányban kaptak helyet a közvetlenül a szénhidrogén kitermelését és szállítását biztosító vállalkozások, illetve azok a cégek, amelyek számára például a gázüzemű gépjárműgyártással és az erőműépítéssel új üzleti lehetőségek nyíltak meg, vagy az olcsó energiahordozók komoly versenyelőnyt biztosítanak (pl. műanyag- és műtrágyagyártó cégek).

Az alap után kamatadó-mentesség, illetve -kedvezmény vehető igénybe, amennyiben tartós befektetési számlán vagy nyugdíj-előtakarékossági számlán történik a jegyzés. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Alapkezelő
2013. december  31-én:
teljes kezelt vagyon:  867,1 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  120,2 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 746,9 milliárd forint

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu