javultak a nagyvállalati szektor kilátásai

A K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján a hazai vállalatok várakozásai javultak. Ennek oka nagyobb részt a makrokörnyezet változásának pozitív megítélése, kisebb részt pedig a vállalat saját kilátásainak javulása. A szektorokat tekintve az ipari cégek a legoptimistábbak, az export árbevételek várt növekedése miatt.

K&H nagyvállalati növekedési index a második negyedévben is pozitív értéket ért el, sőt mi több, 12 pontos értékével az első negyedév várakozásait is meghaladta. A javuló hangulat annak köszönhető, hogy az előző negyedévhez képest jóval kedvezőbbnek látják a makrokörnyezet változásait, miközben saját cégük helyzetével kapcsolatban továbbra is optimisták. „Látványosan javult a kutatásban résztvevő, 2 milliárd forint feletti éves árbevételű cégek megítélése a gazdasági folyamatokat illetően. Az erre vonatkozó makrogazdasági részindex az előző negyedév negatív eredményéhez képest pozitívra fordult, és jelenleg 3 ponton áll. Ennek oka, hogy 32-ről 46%-ra ugrott azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek szerint a magyar gazdaság helyzete kifejezetten javulni fog a következő egy év során. Miközben 45-ról 39%-ra mérséklődött a stagnálásra és 22-ről 16%-ra a romlásra számító cégek aránya” – részletezte az eredményeket Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletág vezetője.

„Ezzel együtt saját cégük lehetőségeit továbbra is kedvezőbben ítélik meg, mint a makrogazdasági folyamatokat, hiszen a vállalat helyzetének megítélése az elmúlt negyedév optimista eredményéhez képest tovább emelkedett, így jelenleg 16 ponton áll a mutató. Emellett az is fontos, hogy ha csak hajszálnyival is, de most már azok a cégek vannak többségben, akik kifejezetten javulásra, sem pedig stagnálásra számítanak vállalatukat illetően”- tette hozzá a szakember.

Területi bontásban nézve jelenleg a kelet-magyarországi cégek a legoptimistábbak. Őket a nyugat-magyarországi vállalatok követik, míg jelenleg a budapesti cégek a legkevésbé bizakodók a következő egy évet tekintve. 
Nemcsak területileg, de az egyes ágazatok között is jól látható különbségek vannak. Míg a kereskedelmi és a szolgáltató szektor az átlagnak megfelelő várakozást mutat, a mezőgazdasági cégek ennél borúlátóbbak, az ipari, építőipari cégek pedig kifejezetten kiugró, átlagot meghaladó várakozással bírnak. „Míg az ipari cégek csupán 9%-a gondolja úgy, hogy az előttünk álló egy év során romlik helyzetük, addig az agrárcégek esetében ez az arány ennek éppen duplája, 18%. Az ipari cégek átlagot meghaladóan pozitív várakozásaihoz mindenképpen hozzájárulhat, hogy a nagyvállalatok leginkább a külpiacokon számítanak árbevétel növekedésre, márpedig a külkereskedelemből származó bevételek aránya az ipari szektorban a legmagasabb. A szektor optimista kilátásait alátámasztja, hogy a legutóbbi ipari, illetve építőipari termelés adatok alapján a szektor az év eddigi részében jól teljesített, ami az Európai Unió növekedési kilátásait tekintve az év második felében is tovább folytatódhat” – mondta el Peter Roebben.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu