izgalmas lesz az év vége a tőkepiacokon

K&H trendmonitor 2014 Q4 – befektetési ajánlás

A részvénypiacokban van még lehetőség, csakúgy, mint a hazai állampapírpiacon, így aki magasabb hozamot szeretne elérni befektetéseivel, van miből válogatni. Az őszi tőzsdei visszaesést követő nyomott részvényárfolyamok miatt pedig most kifejezetten érdemes kihasználni a lehetőséget a részvényvásárlásra” – hangsúlyozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója

tőzsde

A részvénypiacokban egyértelműen van még lehetőség, hiszen bár a növekedési kilátások régiónként eltérőek, globálisan továbbra is stabil növekedésre számítunk. Az elmúlt hetek visszaesését pedig érdemes kihasználni vételi lehetőségként, részvényvásárlásra.
A részvénypiacokat, ezen belül is leginkább a fejlett piacokat tehát továbbra is ajánljuk befektetési célra, az óvatosabb befektetőknek akár tőke és/vagy árfolyamvédett formában. Míg előbbire a tőkevédett alapok, addig utóbbira az árfolyamvédett vegyes alapok kínálnak megoldást. Így az árfolyam-emelkedésekből úgy lehet profitálni, hogy egy negatív korrekcióval sem veszélyeztetjük a befektetetett pénzünket, vagy egy már korábban elért hozamot, hanem az alacsonyabb árfolyamok inkább jó vételi lehetőséget jelentenek.
A magyarországi tőzsde kilátásai az év hátralevő részében nem lesznek túl kedvezőek, mivel az orosz-ukrán helyzet elhúzódása az összes nagy cég papírjára negatívan hat.

kötvénypiac

Habár a kamatcsökkentési ciklus megállt - legalábbis egyelőre - a magyar állampapírokban van még lehetőség. Egyrészt a lengyel jegybank kamatvágása miatt a magyar eszközök hozama ismét kedvezőbb régiós szinten, másrészt az erős idei növekedés után gyengébb hazai kilátások további kamatcsökkentésre ösztönözhetik a Magyar Nemzeti Bankot. Ezt támogatja a nagy jegybankok politikája is, hiszen a mostani várakozások szerint a Fed később fog kamatot emelni, az Európai Központi Bank pedig a gyenge nyugat-európai növekedés miatt folytatja a monetáris lazítást. Az MNB számára tehát lehetőség nyílhat még a kamatcsökkentésre, igaz, várakozásaink szerint az év hátralevő részében már nem, leghamarabb a jövő évben kerülhet erre sor. A csökkenő kötvényhozamok miatt ezért újból izgalmas lehet a magyar kötvénypiac.
Emellett a meredeken ívelő hozamgörbe miatt a hosszabb távú kötvényeket is érdemes fontolóra venni. Így aki eddig kötvényekben utazott, azoknak az eddigi féléves időtáv helyett most akár 4-5 éves kötvényalapban is megéri gondolkodni.

devizapiac

A forinttal kapcsolatban az év végéig már nem sok izgalomra számítunk. A jegybankok növekedést támogató politikája folytatódik, és az MNB is támogatósan lép fel a forinttal szemben, így a következő hetekben folytatódhat a viszonylag stabil forintárfolyam, hosszabb távon azonban nem számítunk erősödésre. Az eurózóna gyenge növekedési kilátásai miatt pedig az euró/dollár viszonylatában az amerikai dollár újbóli erősödésére számítunk.

portfólió-építési javaslatok a IV. negyedévre

• részvénytípusú eszközök felülsúlyozása

• A részvénypiacokon október elején látott korrekció mértéke a globális gazdasági adatokhoz képest meglátásunk szerint túlzott volt. Ennek megfelelően a korrekciót vételi lehetőségként érdemes kihasználni.

• védett alapok semleges súlyozása:

• A tőke- és hozamvédett alapok a bizonytalanabb részvénypiaci környezetben is lehetőséget nyújtanak arra, hogy biztonságosabb, védett formában használjuk ki a piaci lehetőségeket.

• a hazai kötvények semleges súlyozása a korábbi alulsúlyozás után:

• A rekord alacsony alapkamat-szint, és a papírok iránti jelentős kereslet miatt a rövid távú állampapírok esetében továbbra is alacsony hozamszintekre számítunk. A hosszú távú kötvények esetében pedig az EKB intézkedései, az eurózóna perifériás kötvényhozamainak rekord alacsony szintje, a Fed kamatemeléssel kapcsolatos óvatos álláspontja és az újabb lengyel kamatcsökkentés teheti relatív értelemben vonzóvá a hazai eszközöket.

• a pénzpiaci eszközök alulsúlyozása, a deviza eszközök semleges súlyra csökkentése:

• A rekord alacsony kamatszint és a várható negatív reálkamat következtében érdemes a pénzpiaci eszközök felől magasabb hozamlehetőséget kínáló eszközök felé fordulni. A forint árfolyamában az év hátralévő részében nem várható jelentősebb gyengülés, azonban hosszabb távon fennmaradhat a gyengülő tendencia.

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

2014. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 177 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 370 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 15,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -40,5 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. június 30-án:
teljes kezelt vagyon:  959,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 829,8 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  129,8 milliárd forint

2014.június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,3 milliárd forint