izgalmas évkezdet a tőkepiacokon K&H trendmonitor 2015 Q1

„Izgalmasan indul az év a tőkepiacokon, már az első negyedév is sok meglepetést hozhat. A főszerepet ezúttal az Európai Központi Bank játssza, hiszen jó eséllyel már az év elején meglépi a likviditásbővítést, amire a piacok várnak. A részvénypiacokon azonban a tavaly őszi korrekcióhoz hasonló ingadozásokra lehet számítani, ezért jelenleg a részvényeket csak védett formában javasoljuk” – tanácsolja Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója az első negyedévre.

„Globálisan a világgazdaság a tavalyi évhez hasonlóan alakulhat, ezért az első negyedévben a legnagyobb gazdaságok tekintetében nem számítunk nagy meglepetésekre. Amerika az eddigi jó növekedés után várhatóan némileg lelassul, Európa a gyengülő költségvetési megszorításoknak eredményeként végre magasabb növekedési fokozatra kapcsolhat, a kínai gazdaság növekedésének fenntarthatósága pedig továbbra is nagy kérdőjel. Az év elejét ezért inkább a jegybanki döntések, illetve a politikai feszültségek és az olajár további zuhanása fogja meghatározni, alakítani” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója

Mivel a Fed befejezte élénkítő programját, a tervezett kamatemelés pedig még távol van, ezért az Európai Központi Bank (EKB) átveszi a stafétabotot, és az első hónapokban az általa bejelentett élénkítő csomag lehet a leginkább meghatározó a tőkepiacok mozgása szempontjából. „Egyelőre komoly lépés nem történt, csupán a piaci várakozások fenntartását szolgáló nyilatkozatokat hallottunk, azonban lassan minden jogi és politikai akadály elhárul egy nagyobb, akár 1000 milliárd eurós mennyiségi lazító csomag bevezetésétől. A piacok szempontjából kedvező lépést az orosz-ukrán konfliktus fejleményei, illetve a küszöbön álló görögországi választások kimenetele felülírhatja, ezért erős hullámzásra, és akár a tavaly őszihez hasonló visszaesésre is számítani kell a tőkepiacokon. Az egyébként jól teljesítő részvénypiacokat ezért most csak védett formában javasoljuk a befektetők számára” – hangsúlyozta Horváth István. 

A magyar gazdaság tavaly kiugró teljesítményét leginkább hajtó tényezők, mint a kormányzati beruházások felfutása, illetve a nagy autóipari beruházások termelésbe állása, idén nem fognak megismétlődni, így már az év elejétől a gazdaság lassulására lehet számítani. Az EU felvevőpiacának és a nyomott infláció eredményeként várhatóan növekvő lakossági fogyasztásnak köszönhetően azonban a lassulás mértéke visszafogott lehet, így nem kell erőteljes visszaeséstől tartani. 

A Magyar Nemzeti Bank az első negyedévben elsősorban arra fog törekedni, nehogy túlgyengüljön a forint. Éppen ezért bár az infláció szintje miatt indokolt lehet további kamatcsökkentés, egy újabb kamatvágással feltehetően megvárják a görög eredményeket, illetve az EKB döntését. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 24,8milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -32,5  milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  980,5 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 850,0 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  130,5 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu