irány a hazai és a német tőzsde

K&H trendmonitor 2017. IV. negyedév – befektetési ajánlás

Az év hátralevő részében egyetlen irány van a befektetők számára: a részvénypiacok. Nem mindegy azonban, hogy melyik tőzsdén nézünk körbe, hiszen míg a hazai és a német tőzsde kifejezetten ígéretes növekedési kilátásokat mutat, addig a tengerentúlon kevésbé vonzó a részvények értékeltsége – jelzi a negyedik negyedévre a K&H.

részvények

A várhatóan 3% feletti idei globális gazdasági bővülés, a gazdasági hangulatot mérő indexek (PMI) javuló tendenciája és a geopolitikai kockázatok időleges háttérbe szorulása mellett a vállalati profitokkal kapcsolatban optimisták lehetünk. Az amerikai jegybank (Fed) már elkezdte lassú ütemezésű alapkamat emelését, míg az Európai Központi Bank (EKB) egyelőre kivár gazdaságélénkítő lépéseinek visszavonásával.

„Túl sok változást nem hoz az év vége az előző negyedévhez képest: összességében az élénkülő növekedési kilátások és a jegybanki támogatás fokozatos visszavonása a kötvény befektetések számára kedvezőtlenek, a részvénypiacnak viszont továbbra is kedvező a gazdasági környezet, így ezeket ajánljuk a befektetőknek. Ezen belül azonban érdemes jobban szétnézni, hiszen az öreg kontinensen a választási kockázatok eltűnése és a negatív kamatkörnyezet által biztosított olcsó hitelek biztos növekedési táptalajt nyújtanak az eurózóna nagyvállalatainak, míg itthon a javuló hazai gazdasági környezet további lendületet ad a hazai tőzsdének. Európán belül a német tőzsdét ajánljuk a kedvező értékeltségi mutatók és választásokat követően csúcsformában lévő gazdasági kilátások és befektetői optimizmus miatt. Az amerikai részvénypiacon azonban már igen magas a vállalati papírok értékeltsége, így a relatív drága részvények már kevesebb felértékelődési potenciált rejtenek” – tanácsolja Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.  

kötvények

Képtalálat a következőre: „tagadás”„Bár az alacsony infláció miatt a jegybankok nem sietnek visszavonni a piacok támogatását célzó intézkedéseiket, a befektetők már határozottan azt várják, hogy jövőre a Fed után az EKB is csökkenti élénkítő programját. A csökkenő jegybanki támogatás miatt a globális kötvénypiacot most nem ajánljuk a befektetők részére, a portfóliókban megtartjuk a kötvényeszközök alulsúlyozását” – mondta el Kovács Mátyás.  A globális kötvénypiacon belül a hazai állampapírpiac az utolsó negyedévben is felülteljesítő lehet az MNB élénkítő intézkedéseinek és a hazai hitelminősítéssel kapcsolatban várható pozitív jelzéseknek köszönhetően.  

nyersanyagok

Bár a nyári hónapokhoz képest szeptemberben némileg emelkedni tudott az olaj ára, egyelőre nem dőlt el a folytatás iránya. Annak ellenére, hogy az OPEC nagyon igyekszik, hogy a kereslet-kínálati egyensúlytalanságok szép lassan helyreálljanak, a kőolaj világpiaci ára továbbra is be van ragadva az 50 dollár körüli szintre, amiről év végéig nem is várunk érdemi elmozdulást. Az autósok, fuvarozók így az előttünk álló negyedévre stabil költségekkel tervezhetnek, a befektetők számára pedig továbbra is az egyes olajipari vállalatok részvényei, semmint a nyersanyagszektor lehet érdekes.

forrás: Bloomberg

K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4100 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2017. június 30-án a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 664 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank 2017. II. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 244 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 809 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 22,5 milliárd forint

K&H Alapkezelő 2017. II. negyedévének végén:
teljes kezelt vagyon: 948 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 784 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 164 milliárd forint

K&H Biztosító 2017. II. negyedévének végén:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,1 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 165,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,47 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,37 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu