ilyen profitra számítanak idén a nagyvállalatok

Egyre kevesebb hazai nagyvállalat látja úgy, hogy idén növekedni fognak árbevételeik, ráadásul ők is csak szerényebb árbevétel-növekedéssel számolnak - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index kutatás legfrissebb adataiból. A visszafogottabb várakozások mögött az áll, hogy a belföldi árbevételre vonatkozóan mérsékeltebb növekedést prognosztizálnak. Az idei évre átlagosan 2,75%-os bevétel-növekedést és 2,2%-os profit bővülést várnak a nagyvállalatok.

A hazai nagyvállalatok körében negyedévente végzett K&H nagyvállalati növekedési index felmérés eredményei alapján tovább mérséklődtek a hazai nagyvállalatok árbevétel-várakozásai. „A megkérdezett vállalati döntéshozók elmondása szerint az elmúlt egy évben fokozatosan csökkent azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek a következő egy év során árbevétel-növekedésre számítanak. Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy míg 2014 elején a nagyvállalatok túlnyomó része (52%) bevétel-növekedést várt, addig ez az arány év végére lecsökkent 39%-ra, és a stagnálást várók kerültek többségbe (56%). Ezzel a nagyvállalatok jelenleg átlagosan 2,75%-os árbevétel-növekedéssel terveznek” – tájékoztatott Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetője.

A visszafogott várakozások hátterében az áll, hogy a cégek egyelőre nem bíznak belföldi értékesítésük élénkülésében. Az év során 41-ről 32%-ra csökkent a belföldi piacon árbevétel-növekedésre számító cégek aránya, ezzel párhuzamosan pedig az átlagos várt bevétel-növekedés 3,3-ról 2,5%-ra zsugorodott. Az exportértékesítéssel kapcsolatban azonban javuló tendencia figyelhető meg: az előző negyedévhez képest 28-ról 33%-ra emelkedett a nagyobb exportárbevételre számító vállalatok aránya, miközben 63% stagnálást vár. Összességében a külpiaci értékesítésből átlagosan 3,2%-os árbevétel-növekedést terveznek, ami komoly ugrás az elmúlt negyedév 2,4%-os várakozásához képest. „A kedvezőbb exportbevétel várakozások hátterében vélhetően az állhat, hogy a nagyvállalatok bíznak az unió gazdaságának élénkülésében, és ezzel az exportértékesítés növekedésében” – mondta el Peter Roebben. 

A profitvárakozásokat illetően kedvezőbb képet látunk, hiszen az előző negyedévi 1,8%-hoz képest most 2,2%-os eredménynövekedésre számítanak a cégvezetők. Igaz, ez még mindig elmarad a tavaly év elején várt 2,4%-os növekedéstől. A tavalyi évhez képest nagyobb profitra főként a 10 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cégek számítanak, mintegy 42%-uk vár jobb eredményeket, míg a 10 milliárd alatti cégek esetében ez az arány jóval kisebb (32%). 

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásaita következő egy évben. A kutatás550, 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2014. október 30. és december 12. között történt.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1800 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 172 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 733 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 24,8milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -32,5  milliárd forint

K&H Biztosító
2014. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 123,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,6 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,9 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu