így változott a parasport az elmúlt 25 évben

Hatalmasat fejlődött a magyar parasport az elmúlt 25 évben: ma már igazán nagy dicsőség parasportolónak lenni. Elismeréssel tekintenek a dobogón álló paralimpikonokra, óriásplakátokról mosolyognak vissza a példaképként is emlegetett sportolók. A ma 25 éves Magyar Paralimpiai Bizottság révén a fogyatékossággal élők számos mozgásformából válogathatnak, a legtehetségesebbek pedig sportkarriert is építhetnek. A Magyar Paralimpiai Csapat legrégebbi támogatója, a K&H mutatja, milyen fontos állomásokon ment át a hazai parasport.

Magyarország 9,8 millió fős lakosságából közel 1,5 millióan érzik magukat korlátozottnak, közülük 480 ezren tekinthetők fogyatékossággal élőnek. Számukra a sport nemcsak egy szabadidős tevékenységnek számít, hanem egy igazi közösségi élmény, ahol nekik is biztosítva vannak azok a körülmények, amelyeket ép társaik élvezhetnek egy edzés alkalmával. A versenyek izgalmát, saját határaik feszegetését így ők is átélhetik, a legtehetségesebbeknek pedig akár karrierutat jelenthet a sport.

így fejlődött a magyar parasport az elmúlt évtizedekben

Az 1970-ben alakult első modern hazai parasport egyesületben még csak 4 sportágban mérhették össze tudásukat a fogyatékossággal élők, ma pedig már szinte minden sportágban  lehetőségük nyílik a mozgásra. A sportolók egyre látványosabb eredményeket érnek el világviszonylatban is. A magyar parasport eddigi története alatt 160 érmet gyűjtöttek össze a hazai kiválóságok - legutóbb Tokióban 16 alkalommal álltak dobogóra. Paralimpikonnak lenni pedig ma már nagy dicsőség, hiszen az élsportolók közül nem csak az olimpikonok váltak példaképpé, hanem például Illés Fanni vagy Ekler Luca. Állami szinten is egyre inkább egy lapon emlegetik a parasportolókat ép társaikkal: a paralimpián elért helyezésekért járó jutalom  jelentősen emelkedett tavaly, így a tokiói aranyérmesek már 25 millió forintos elismerésben részesültek.

Mindez azonban nem jöhetett volna létre a ma 25 éve megalakult Magyar Paralimpiai Bizottság és támogatói nélkül. A Bizottság fogja ugyanis össze a fogyatékossággal élő emberek sportszervezeteit, biztosítja az edzések feltételeit, képviseli a parasportolókat az állam és a nemzetközi szervezetek felé, megszervezi a tehetségek felkutatását, és bátorítja őket céljaik elérésében.

„16 éve vagyunk a Magyar Paralimpiai Csapat Pénzintézete, és büszkék vagyunk arra, hogy a K&H támogatja a leghosszabb ideje a Magyar Paralimpiai Bizottságot. Együttműködésünk alatt négy paralimpiát izgulhattunk együtt végig, amelyeken a K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogramunk 25 támogatott parasportolója közül 19-en állhattak dobogóra” - mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Bank kommunikációs vezetője. „A paralimpikonok elszántsága és kiváló teljesítményre törekvése mindannyiunk számára bizonyítja, hogy kitartással a legmagasabb célok is elérhetők. Az elmúlt évek bizonytalan időszakai alatt különösen szükség volt erre az elhivatottságra, de a sportolók helytálltak, mi pedig töretlenül támogattuk a Magyar Paralimpiai Csapatot. A jövőben is eltökélten állunk a magyar parasport mellett, hogy egy befogadó társadalomban a fogyatékossággal élők is kiteljesedhessenek.”

„A számok mindig jól mutatják a fejlődés, előrehaladás útját. A Magyar Paralimpiai Bizottságot 25 éve ezen a napon alapították, Dr. Fejes András 50 esztendővel ezelőtt, 1972-ben szerezte meg hazánk első paralimpiai érmét 60 méteres kerekesszékes síkfutásban, amikor harmadikként ért célba” - kezdett bele az értékelésbe Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. „Szervezetünk legrégebbi támogatója, a K&H Csoport, immáron 16 éve segíti a hazai fogyatékossággal élők sportjának fejlődését, a parasportolók felkészülését. Számunkra fontos az olyan együttműködés felépítése, amely során tetten érhetők az eredmények, és ebben kiemelkedik a K&H Csoport. Tudom, hogy az előttünk álló években is legalább ennyire hasznosan tudjuk folytatni a partnerségünket, és a hazai fogyatékossággal élők helyzetén még többet tudunk együtt segíteni.”


 

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu