így ne őrüljünk meg a Fekete Pénteken

Újra november, újra vásárlási láz, mert közeleg a Black Friday. Mikor az üzletek többségében egyszerre zuhannak az árak, olyankor a legnehezebb előre átgondoltan vásárolni. Ugyanakkor ez jó alkalom arra, hogy egy kis pénzügyi tudatosságot gyakoroljunk, és tanítsunk gyermekünknek is. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői most összegyűjtöttek pár tippet, hogy mire figyeljünk ezeken a vásárlási szenvedéllyel fűtött napokon, illetve mire hívjuk fel gyerekeink figyelmét a pénzügyi tudatosság jegyében.

jó alkalom a példamutatásra is

„Ne felejtsük el, hogy gyermekeink nagyrészt a tőlünk ellesett viselkedésmintát fogják követni felnőttkorukban, így ez egy remek alkalom, hogy tudatosan is fejlesszük a pénzügyekről alkotott képüket és hozzáállásukat. Ha velük együtt közösen „Fekete Péntekezünk”, alkalmunk nyílik, hogy a hozzájuk közel álló példákon keresztül elmagyarázzuk nekik, hogy mit is jelent a leértékelés, milyen előnyei és milyen buktatói lehetnek, és hogy mikre kell figyelni a költségvetés szempontjából. A K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőt is éppen ezért indítottuk el 8 évvel ezelőtt, hogy a gyerekek életszerű szituációkon és játékos feladatokon keresztül sajátítsák el a pénzügyi alapismereteket, így felnőttként majd magabiztosan, a lehetőségeikhez mérten tudnak dönteni”- mondta Horváth Magyary Nóra,  a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

lista! lista! lista!

A lényeg, hogy olyan dolgokat vegyünk, amikre tényleg szükségünk van. A listakészítés nemcsak a vásárlás során segít, de már előtte abban is, hogy mérlegeljük, valóban szükségünk van-e az adott tételekre, vagy nem. Rangsoroljuk, hogy mi az, amit mindenképpen szeretnénk a kosarunkban tudni és mi az, amit csak akkor, ha nagyon kedvezményes áron van, vagy ha a keretünkbe belefér. A lista készítésébe máris bevonhatjuk a gyereket is. Kérjük meg, hogy írja össze miket szeretne és állítsa ezeket ő is fontossági sorrendbe – ezt a listát karácsonykor is jól tudjuk használni.

szabjunk határt magunknak!

A lista mellé érdemes előre meghatározni a költségvetésünket. Fontos, hogy legyen egy megszabott keret, ami megálljt parancsol a vásárlási lázban. Igyekezzünk ne túlvállalni magunkat! Ugyanígy gyerekünknek is adjunk egy keretet és számoljunk vele közösen, hogy mik férnének ebbe bele. Így megtanulhatja, milyen pénzügyi döntéseket hozni, és hogy nem lehet mindent megkapni egyszerre, hiszen a pénzünk is véges a pénztárcánkban.

legyünk előrelátók és dörzsöltek

Érdemes már a Fekete Péntek előtti napokban figyelni az áhított termékek árait. Ebben segítségünkre lehetnek az árösszehasonlító oldalak. Ugyanis az ár nem mindig akciós. Akadnak üzletek, illetve webáruházak, akik megemelik az áraikat a Black Friday előtti napokban, hogy aztán látványosabb legyen az „árzuhanás”.

két legyet egy csapásra!

Ez egy jó időszak arra, hogy olyan dolgokat vásároljunk, amiket majd karácsonyra ajándékozhatunk. Így két legyet ütünk egy csapásra, kedvezményesen vásárolhatunk és a pipák is gyűlnek a karácsonyi bevásárlólistánkon.

készüljünk szórakozva

Ahhoz, hogy a vásárlás előtt gyermekünk játszva ismereteket szerezhessen a pénzügyekről, választhatjuk a vigyázz#KáPé vlogot is. A kiadásokról szóló epizódban KáPé, a fiatal animált vlogger a gyerekek nyelvén közelíti meg a pénzügyi fogalmakat és érteti meg velük ezeket. A mobilapplikációban pedig az epizódhoz kapcsolódóan izgalmas kvíz kérdésekkel és a játékkal is erősíthetjük a megszerzett tudást.

További információk a pénzügyi vetélkedőről, nevezés, vigyázz#KáPé vlog: https://www.kh-vigyazzkeszpenz.hu/

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu