idén sok családnak könnyebb lehet az iskolakezdés

legalább 30-40 ezer forint kell egy elsős beiskolázására

Számos kedvezményt kapnak az elsősök szülei, például ingyen kapják a gyerekek a tankönyveket, kaphatnak iskolakezdési támogatást, és a nagycsaládosok gyermekeinek ingyen étkezést is biztosítanak. Ennek ellenére továbbra sem olcsó mulatság az iskolakezdés, legalább 30-40 ezer forintba kerül gyerekenként, mire a legszükségesebbeket megveszi a család. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője néhány hasznos tippet gyűjtött össze a leendő elsősök szüleinek.

A beiratkozással egyidőben megkapták a szülők a méretes eszközlistát is azokról a tárgyakról, amikre feltétlenül szüksége van a leendő elsősöknek. Iskolánként eltérő lehet a lista, azonban az alapfelszerelés mindenhol ugyanaz: szükség van iskolatáskára, tolltartóra, tornazsákra, tornafelszerelésre, füzetekre, ceruzákra, színesekre, fillctollakra, festékre, ollóra, ragasztóra, gyurmára, színes papírra, rajzlapra többek között. Az elsősöknek kell emellett játék óra, tükör, logikai készlet, számoló pálcika, színes korongok, betű- és számkészlet is, hiszen ők még csak most fognak a betűkkel és számokkal megismerkedni. A későbbi években szerencsére több eszköz is továbbvihető, így nem kell minden évben mindenből újat vásárolni.

Természetesen az iskolai felszerelésben is vannak különböző márkák, így az árak jelentősen eltérnek. A legdrágább tétel az iskolatáska, és mivel ezt mindennap hozza-viszi a gyerek, érdemes jó minőségűt venni, amit több éven át is használhat. Az árak körülbelül 7-8000 forintnál kezdődnek, de 36.000 forintért is van márkás darab. Léteznek úgynevezett szettek is, ahol a táska, tolltartó, tornazsák mintája megegyezik, ezek 20-40 ezer forint közötti áron kaphatók az idén.

A füzetek darabja körülbelül 45 forinttól 300 forintig terjednek, ezekből ráadásul érdemes többet is venni, mert betelhet év közben. A színesek, filctollak, festékek között is találunk párszáz forintosat, de 3000 forintba kerülőt is. Egy megkérdezett leendő elsős édesanyja elmondta: mindenből megpróbálta a lehető legolcsóbb, de még jó minőségű darabot megvenni, így 15.000 forintba került az indulócsomag iskolatáska, tolltartó, tornazsák és tornafelszerelés nélkül. Számításai szerint mire mindent megvesz, 40.000 forintot fog költeni.

„Nyár közepén elkezdődnek az iskolakezdési akciók a nagyobb boltokban, bevásárlóközpontokban. Érdemes időben elkezdeni körülnézni, összehasonlítani az árakat. Indulás előtt nézzünk körül az interneten is, vagy kérdezzük meg iskolás korú gyermeket nevelő ismerősünket arról, hol lehet a közelünkben jó minőségű, de kedvező árú iskolaszereket vásárolni. Mivel a füzetek az alsó évfolyamokon évente változnak, érdemes ismerősöktől megkérdezni, nem maradt-e nekik üres füzetük, illetve a logikai készletek, számoló pálcák, korongok is megörökölhetők” – javasolta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.
Idén számos kedvezményt is kaphatnak az iskoláskorú gyermekeket nevelő szülők, ezeknek a lehetőségeknek szintén nézzünk utána időben. Az első-második-harmadik osztályosok például ingyen kapják a tankönyveket, ami a felsőbb évfolyamok számára még 10-12 ezer forint plusz kiadást jelent.

Szeptembertől ingyen étkezhetnek az iskolában például a nagycsaládosok alsós gyerekei, de a felsősök is féláron kapják az ellátást. Átlagosan havi 6-9000 forint amúgy az étkezés a menzán.

A munkaadók további segítségképpen adhatnak munkavállalóiknak utalvány formájában iskolakezdési támogatást, ezt mindkét szülő megkaphatja a gyerek után, mértéke gyerekenként 30.450 Forint. Ez szintén nagy segítség lehet, és a legszükségesebb kiadások jelentős részét fedezheti.

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu