ideje kockáztatni

K&H trendmonitor 2014 Q4

„A világgazdaság növekedése továbbra is támogatja a részvénypiacokat, de a Fed kamatemelése és a geopolitikai feszültségek miatt időszakosan nagyobb korrekciókra lehet számítani. Idehaza marad az alacsony kamatkörnyezet, így az infláció növekedése esetén pozitív reálhozam eléréséhez érdemes kockázatosabb eszközök irányába mozdulni. A forint esetében az utolsó negyedévben már kiegyensúlyozottabb árfolyamra számítunk” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója

A világgazdasági növekedési kilátások továbbra is kedvezőek, a javuló vállalati eredmények pedig stabil alapot jelentenek a részvénypiacok számára, amit jól mutat, hogy néhány hete az S&P részvényindex újabb csúcsot döntött. Az Egyesült Államokból érkező kedvező adatok miatt a Fed októberben kivezetheti kötvényvásárlási programját, 2015-ben pedig már elérkeznek az első kamatemelések. Előretekintve tehát továbbra is a jegybankokon kell tartanunk a szemünket, hiszen a Fed már az első kamatemelésre készíti fel a befektetőket. A kamatemelés azonban várhatóan nem okoz majd jelentősebb elbizonytalanodást, mivel az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján az első kamatemelések utáni 12 hónapban az amerikai részvénypiac erősödött. Így az átmeneti visszaeséseket érdemes lehet majd beszállási pontként, részvényvásárlásra felhasználni.
Az eurózónában jelenleg érezhető elbizonytalanodás a növekedési kilátásokat illetően. Ennek két oka van: egyrészt félő, hogy az európai gazdaság visszacsúszik egy japán típusú, deflációval, lassú növekedéssel terhelt időszakba, másrészt az Oroszország elleni szankciók elsősorban az európai piacot sújtják. Az Európai Központi Bank így várhatóan újabb kísérletet tesz, hogy elkerülje minden jegybank rémálmát, a tartós stagnálás és defláció együttes jelenlétét, ezért a közeljövőben az EKB intézkedései továbbra is támogatják majd az európai gazdaságot és a tőkepiacokat. Nem segíti ezt, hogy Európában még mindig gyenge lábakon áll a növekedés, és a geopolitikai feszültségek felizzása időről-időre elbizonytalaníthatja a befektetőket. A kockázatvállalási hajlandóságot azonban segíti, hogy az ukrán helyzet egyelőre nem romlott tovább, és a skót elszakadási kísérlet sem sikerült, ami ellenkező esetben komoly hullámokat okozhatott volna a piacokon. 

A feltörekvő piacoknak irányt mutató Kína gazdasága ugyan stabilizálódik, azonban a vártnál gyengébb makroadatok miatt a feltörekvő piacok elveszítette korábbi éllovas pozícióját, amit előre láthatóan év végéig már nem is fog tudni visszaszerezni. 

A magyar gazdaságból október elejéig alapvetően nagyon pozitív hírek érkeztek, jól teljesített a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar is, így várhatóan az idei évben 3% fölötti gazdasági növekedésre lehet számítani. A legfrissebb és az előretekintő makrogazdasági adatok kevésbé ígéretesek, így jövőre már nehezebb lesz fenntartani ezt az ütemet. Az állampapírok hozama és a forint árfolyama a szeptemberi megingás után újra erősödik. Az utolsó negyedévben kiegyensúlyozottabb forintárfolyamra számítunk, így most ismét érdemes átcsoportosítani a pénzpiaci eszközökön belül a forint befektetésekbe.
Mivel a Magyar Nemzeti Bank továbbra is arra fog törekedni, hogy a rekord alacsony alapkamat-szintet a lehető leghosszabb ideig fenntartsa, ezért a várhatóan emelkedő infláció mellett a következő év közepétől már negatív reálkamatra lehet számítani az alacsonyabb kockázatú kötvény és pénzpiaci befektetések esetében.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 177 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 370 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 15,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -40,5 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. június 30-án:
teljes kezelt vagyon:  959,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 829,8 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  129,8 milliárd forint

K&H Biztosító
2014.június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 119,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,3 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu