hullámvasúton a gazdaság

K&H trendmonitor 2016. I. negyedév

Izgalmasan indul az év eleje, mivel a tavalyi évtől eltérően most nem látható egyértelmű trend, inkább csapkodó árfolyamok jellemzik a tőkepiacokat. Globális szinten leheletnyi gyorsulásra, éves szinten 3,3%-os növekedésre lehet számítani a tavalyi 3,1%-os bővülést követően. Az egyes régiók azonban eltérő ciklusban vannak a gazdaság állapotát tekintve, így minden régió tartogat meglepetéseket az első negyedévben.

USA: fellendülés

A Fed tavaly decemberi kamatemelése mérföldkövet jelentett, és legfontosabb üzenete az volt, hogy az Egyesült Államok gazdasága kellően erős a monetáris szigorításhoz. „Az USA gazdasága jelenleg a növekedési szakaszban van, amit az is mutat, hogy a jegybank még négy kamatemelést tervez idénre. A makrogazdasági várakozások azonban már némi lassulást vetítenek előre, hiszen míg a szolgáltató szektor várakozásai és a munkaerőpiac helyzete kedvező, a feldolgozóipar kilátásai 2009-ben voltak utoljára ilyen mélyponton. Ennek megfelelően a piac jóval visszafogottabb a kamatemeléseket illetően, és csupán egy-két szigorítást valószínűsít, de az sem zárható ki, hogy a kínai lassulás és a piaci bizonytalanság hatására elmarad az idei kamatemelés” - mondta el Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

Európai Unió: élénkülés

Az Európai Unióban továbbra is alacsony szintű gazdasági bővülésre lehet számítani, de egyértelműen javulás várható az első negyedévben. A feldolgozóipar kilátásai másfél éves csúcson vannak, a szolgáltatóipar pedig már féléve kedvező várakozásokat mutat. Az erőteljesebb gazdasági növekedésre ugyan árnyékot vet a kínai lassulás - hiszen az Unió gazdaságát jóval érzékenyebben érinti, mint az USA-t - azonban az EKB lazító intézkedéseinek kedvező hatásai ezt láthatóan ellensúlyozzák. A befektetői hangulat javulása egyértelműen tetten érhető a hangulatindexekben, a kötvényhozamok lenyomása segíti az államadósságok finanszírozását, és az euró tavalyi mintegy 13%-os gyengülése a dollárral szemben támogatóan hat minden eurózóna ország exportjára.

feltörekvő piac: lassulás, recesszió

Nem indul jól az év eleje a feltörekvő piac számára. Kínában a GDP-növekedés várhatóan idén tovább lassul, a tavalyi 6,9%-ról (előzetes becslés) 6,5%-ra. Ez egyrészt a jüan leértékelésének folytatását vetíti előre, másrészt nehezíti a nyersanyag-kitermelő országok helyzetét. Tovább rontja a helyzetet, hogy az amerikai kamatemelési ciklus kezdete miatt felgyorsulhat a tőkekivonás a feltörekvő országokból - főként Törökország, Brazília, Oroszország és Dél-Afrika esetében -, ami az állampapír-hozamok emelkedését, és a helyi deviza gyengülését okozza, jelentősen megnehezítve ezzel az országok finanszírozhatóságát.

Magyarország

„Az első negyedév legizgalmasabb eseménye kétségtelenül a felminősítés lehet. A tavalyi év 2%-os költségvetési hiánya, és az év végén visszafogott kötvénykibocsátásnak is köszönhetően 76%-ra csökkenő GDP arányos államadósság meggyőzheti végre a hitelminősítőket. „Eközben a kéthetes kötvények kivezetésével a Magyar Nemzeti Bank nyomja lefelé a kötvényhozamokat, így bár az első negyedévben nem számítunk az alapkamat újbóli csökkentésére, a hazai kötvényekben látunk fantáziát a következő hónapokban” - hangsúlyozta ki Kovács Mátyás.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 918 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. szeptember 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.

Főbb adataink:

K&H Bank
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 417 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 28,7 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon: 1 175 milliárdforint
K&H alapokban kezelt vagyon: 1 028 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 147 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 139,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu