hogyan válasszunk okosan hitelt?

K&H szakértői vélemény

Milyen összegű és milyen típusú hitelben gondolkozhatunk, mit érdemes hitelből megvásárolni, belefér-e a családi költségvetésbe a havi törlesztő, tudjuk-e, milyen kötelezettségeink lesznek egy következő kamatperiódusban – a K&H szakértői azokat az alapkérdéseket gyűjtötték össze, amelyeket a hitelfelvételt megelőzően feltétlenül át kell gondolni.

Milyen hitelt?

Hitel és hitel között nagy különbségek lehetnek. Kezdjük azzal, hogy fogalmazzuk meg, milyen célra is szeretnénk hitelt felvenni, mekkora összegben gondolkodunk, milyen gyorsan van rá szükségünk, és van-e módunk ingatlant fedezetként bevonni. Ingatlanfedezetes hitelt – amikor a hitel fedezete valamilyen ingatlanunk – alacsonyabb hiteldíj mellett tudunk igénybe venni, de hosszabb átfutással, összetettebb igénylési procedúrával és kezdeti költségekkel (pl. közjegyzői díj) kell számolni, egyúttal nagyobb kötöttséget is jelent, hiszen amíg hitelünk van, az ingatlan nem tehermentes. Ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönhöz egyszerűbben, gyorsabban juthatunk, amihez viszont magasabb hiteldíj mutató is társul.

Mire igen, mire nem?

5, 10 vagy 15 évre eladósodni olyan dolog miatt érdemes, ami jelentősen változtat az életminőségünkön, ami hosszabb távon is értéket jelent számunkra. Természetesen vannak olyan élethelyzetek, amikor például egy háztartási gép cseréje nem várhat, de ilyenkor se kapkodjunk, tájékozódjunk a lehetőségekről, igény szerint banki tanácsadó segítségével, és csak utána kezdjünk hozzá a vásárláshoz.

Tanulmányozzuk a hitelszerződést

Ne sajnáljuk az időt végigbeszélni a banki tanácsadóval a hitelszerződés minden fontos pontját. Ha kell, inkább menjünk vissza még egyszer, de ne maradjon tisztázatlan kérdés. Amire mindenképp figyeljünk: 

-    Mi a kamatperiódus, azaz milyen gyakran változhat a kölcsön kamata, és ez forintban kifejezve mit jelenthet egy új kamatperiódusban.

-    A kamat mellett milyen egyéb költségek, díjak merülnek fel a hitelfelvétellel kapcsolatban, például folyósítási jutalék, kezelési költség. 

-    Milyen feltételekkel lehet előbb kifizetni a felvett hitelt, ha az anyagi helyzetünk úgy alakul, és ez lenne a kedvezőbb megoldás.

Készítsünk számításokat

Ha eddig nem volt családi költségvetés, itt az ideje összeírni, milyen bevételeink és kiadásaink vannak egy hónapban. Ebből hamar kiderül, hogy mennyi marad, ha mindezeket kifizetjük, van-e helye egy hiteltörlesztésének. Olyan kötelezettséget vállaljunk, amit még úgy tudunk fizetni, hogy az életünk nem csak a törlesztésekről szól. Legyünk optimisták, pár év múlva lehet több a családunk jövedelme, ami mellett egyre kisebb teher lesz a törlesztőrészlet fizetése. De legyünk realisták is, várhatóan nem fogunk egyik napról a másikra dupla annyi fizetést hazavinni.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu