hogyan hozott fordulatot a forintgyengülés?

Segítséget jelentenek a Magyar Nemzeti Bank keddi lépései a magyar piac számára. A döntések egyértelművé tették, hogy a jegybank biztosítja a szükséges likviditást a piacon és így a hitelezésnek is támaszt nyújt – derül ki a K&H Alapkezelő kommentárjából, amely szerint a forint gyengülő pályán maradhat.

Kedvező hatást gyakorolhatnak a magyar piacra a Magyar Nemzeti Bank keddi döntései, azaz a változatlanul hagyott alapkamat és kamatfolyosó, illetve a likviditás bővítése. Ezek illeszkednek a külföldi jegybankok lépéseihez. Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója azt mondta: „Duplán jó hírek jöttek. Egyrészt azért, mert a magyar jegybank egyértelművé tette, hogy szigorítás fel sem merül és mindent megtesz a piaci likviditás biztosítása érdekében, ezen keresztül is támogatja a hitelpiacot. Másrészt így a magyar kötvénypiacon kialakult eladói nyomás csökkenhet, sőt a vevők is megjelenhetnek a mostani kötvényárfolyamokon. Vagyis stabilizálódhat az elmúlt hetekben komoly csapásokat átélő magyar kötvénypiac.”

A jegybanki döntések nyomán a forint gyengülő pályán maradhat, ez pedig a devizaalapú befektetésekkel rendelkezőknél tompítja az elmúlt időszakban látott hanyatlást. „Sőt, tavaly januárhoz képest összességében a fejlett részvénypiacok 13 százalékkal estek mostanáig. Ez 17 százalékos forintgyengüléssel párosult. Vagyis dollárban mérve 14 hónap alatt még mindig 4 százalékos pluszban vannak ezek a befektetések” – mutatta be a forintgyengülés devizás befektetésekre gyakorolt hatását a szakember.

Hajósi Péter azt is elmondta, rövid távra nem érdemes prognosztizálni a piaci helyzet alakulását, mert továbbra is csapkodás és bizonytalanság látható. Igaz, a forintnál nagyon valószínű, hogy továbbra is gyengülő pályán marad.

Kapcsolattartó

LWp Kommunikáció

  • info@lwp.hu
  • +36 1 279 3900
  • +36 30 525 9520