Hogyan építsünk portfóliót?

„A befektetési eszközöket a hozam, a kockázati szint, a futamidő és a visszaválthatóság alapján három fő csoportba lehet sorolni: likviditást, stabilitást és magas hozamot nyújtó eszközökre. Megtakarításainknál tehát arra kell törekedni, hogy a portfólióban e három típus kiegyensúlyozza egymást” – javasolja Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

„A befektetési eszközöket nemcsak az elért kamat vagy hozamnyereség, de számos egyéb paraméter, így a kockázati szint, a futamidő, és a visszaválthatóság alapján is mérlegelni kell. Ezen paraméterek alapján összességében 3 fő csoportot különböztetünk meg: a likviditást, azaz könnyű, gyors hozzáférést biztosító befektetési eszközöket, a hosszabb távra befektetett eszközöket, és a kockázatosabb, ugyanakkor magasabb hozamlehetőséget nyújtó eszközöket. A megtakarítási portfóliót tehát ez alapján a hármas struktúra alapján érdemes felépíteni” – javasolja Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. 

alap: likviditás

A portfólió likviditását, azaz a megtakarított pénz egy részéhez történő könnyű, gyors hozzáférést leginkább a nyíltvégű alapok biztosítják, mivel ezek bármikor megvásárolható és eladható megtakarítási formát jelentenek. Ezek a nyíltvégű - főként pénzpiaci - alapok nyújtanak arra lehetőséget, hogy a befektetési portfóliót leginkább az egyedi igényeinkhez és élethelyzetünkhöz alakítsuk. A befektetési eszközök kockázati besorolás szerint lehetnek védekező, óvatos vagy dinamikus alapok. 

pillérek: stabilitás

Azokat a befektetési eszközöket tekintjük pilléreknek, amelyek a portfólió hosszabb távra befektetett, stabilitást nyújtó részét képezik. A rendszeres megtakarítás tipikus termékeinek tekinthetők, mivel korlátozott kockázat, ugyanakkor a betéteknél magasabb hozampotenciál jellemzi. Ebbe a csoportba leginkább nemzetközileg változatosan összeválogatott vegyes vagy államkötvény alapok tartoznak, míg kockázati besorolás szerint az óvatos vagy dinamikus befektetési alapok jellemzőek. 

kiegészítők: magasabb hozam

Azokat a befektetési eszközöket nevezzük kiegészítőknek, amelyek azért kapnak helyet a megtakarításaink között, hogy magasabb kockázati szinttel magasabb hozamlehetőséget biztosítsanak. Mivel ezek jellemzően a dinamikus, illetve a merész kockázati kategóriába tartozó részvény- vagy nyersanyagalapok, ezért ezen eszközök esetében különösen ajánlott a rendszeres, negyedéves befektetési ajánlások, valamint a tartási idő figyelése, nyomon követése. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 222 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 6,2 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. március  31-én:
teljes kezelt vagyon:  917,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 795,4 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  122,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,5 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 122,2 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu