Hirtelen földcsuszamlásnál is megoldás lehet a lakásbiztosítás szakértői vélemény a K&H Biztosítótól

A napokban bekövetkezett katasztrofális partfal leszakadás Kulcs községben ráirányította a figyelmet arra, hogy földcsuszamláskor milyen segítségre számíthatnak az ingatlantulajdonosok. Kevesen tudják, de több biztosítónál is lehet választani kiegészítő fedezetet földmozgás esetére a hagyományos lakásbiztosítások mellé. Fontos azonban, hogy ez a lehetőség csak a földfelszíni talajrétegek hirtelen, váratlan és balesetszerű megcsúszásakor jelent megoldást.

A földkéreg mozgása folyamatos és természetes jelenség és az esetek nagy részében csak műszerekkel érzékelhető. A hirtelen földcsuszamlás viszont hatalmas pusztítást végezhet, házakat és egész utcákat dönthet romba. Magyarországon több olyan térség van, ahol problémás a talajszerkezet és nagyobb valószínűséggel várható földmozgás. Ezeken a területeken mindenképpen tanácsos a lakásbiztosítás mellé olyan kiegészítő biztosítást választani, amely fedezi a földrengés vagy földcsuszamlás okozta károkat. Amennyiben a hirtelen földmozgás miatt megrepednek a falak, töréskár, szerkezeti kár keletkezik vagy szélsőséges esetben akár az egész ház használhatatlanná válik, a biztosítással rendelkező ingatlantulajdonos érvényesítheti kárigényét.

„Bár Magyarország tektonikai szempontból szerencsére nem tartozik a legveszélyesebb országok közé, a földrétegek itt is állandó mozgásban vannak. Bizonyos területeken pedig a földkéreg szerkezete miatt bármikor előfordulhat katasztrófa. A folyók partszakaszain például nem ritka a földomlás, különösen esős időben. Rendszeresen érkeznek hozzánk földmozgással kapcsolatos kárbejelentések. A közelmúltban például Nagymaroson volt egy káresetünk, ahol a hegyoldal csúszott meg és gyakorlatilag letolta a házat. Itt több millió forintos kárra számítunk. A ház tulajdonosa nagyon előrelátó volt, hiszen a biztosítása tartalmaz fedezetet földmozgáskárra, úgyhogy számíthat a segítségünkre.” - mondta dr. Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője.

A szakértő hozzátette, hogy a földmozgáskár biztosítás kiterjed földrengés, földcsuszamlás, kő- és földomlás, ismeretlen üreg beomlása által okozott károkra abban az esetben, ha a földfelszíni talajrétegek (föld- és kőtömeg) hirtelen, váratlan és balesetszerű lejtő irányú megcsúszása történik.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, az egészség- és nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte 242 lakossági fiókkal, valamint 663 biztosítást és 1590 banki termékeket értékesítő szerződéses partnerén keresztül több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Lengyelországban és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.

A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

főbb adataink:

K&H Bank
2010. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 216 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 3151 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 22,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 16,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2010. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 105,9 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint
adózás előtti eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu