Hiába tartják üzleti fogásnak, mégis a családdal ünneplik

avagy a fiatalok, és a karácsony

Karácsonykor a fiatalok körében is a hagyományoké a főszerep. Bár sokan – 41 százalék – értenek egyet azzal, hogy a karácsony elsősorban üzleti fogás, és nem a szeretetről szól, 93 százalékuk mégis a családdal fogja tölteni az ünnepet. A K&H pályakezdők jóléti index felmérésében megkérdezett fiatalok közel fele ugyanannyit, 22 000 forintot költ ajándékokra, mint tavaly. Az ünnep a fiatalok többségének nem a túlköltekezésről szól, 80 százalékuknak vagy nem kell félretenni, vagy legfeljebb 1-2 hónapot kell gyűjtögetni a karácsonyi ajándékozáshoz. A hitelből karácsonyozás egyáltalán nem jellemzi ezt a korosztályt.

A karácsony a családé, a 19-29 éves városi fiatalok 93 százaléka fogja otthon, családdal tölteni a karácsonyt. Az ünnep előtti hetek az ajándékozásról szólnak, hiszen a fiatalok 85 százaléka vesz ajándékot, legtöbben a családtagjaiknak és párjuknak. Harmaduk a barátokat is meglepi valamivel, nekik ajándékot venni Budapesten inkább szokás, és a nők is nagyobb hányadban ajándékozzák meg karácsonykor barátaikat, mint a férfiak.

 A nők szívesebben vásárolnak karácsonyra, átlagosan majdnem 8 embernek vesznek ajándékot, szemben a férfiakkal, akik 6-nak. A válaszok alapján az átlagos ajándék inkább kisebb értékű dolog lehet, mivel a fiatalok összesen átlagosan 22.000 forintot költenek karácsonyi ajándékozásra. A nagy értékű, közös ajándék a családnak nem igazán divat a fiatalok körében, bár 20 százalékuk ilyen vásárlásban is részt vállal.

A fiatalok több mint fele úgy vesz ajándékot, hogy erre nem kell félretennie, aki gyűjtöget rá, azok jellemzően 1-2 hónapig teszik ezt. A fiatalok megfontoltságát jelzi, hogy nem hitelből akarják széppé tenni a karácsonyt, mindössze 1 százalékuk venne fel áruvásárlási hitelt. 5 százalék még nem döntötte el, vásárol-e hitelből, utóbbiak körében nagyobb arányban fordulnak elő a gyesen lévők.

A válaszok alapján karácsonyi ajándékozásra nem erőn felül vállalkoznak a fiatalok, csak annyit költenek ilyen célra, ami még nem okoz komoly megterhelést a családi kasszának. Ezt könnyebben engedheti meg magának ez a korosztály, mivel mindössze 14 százalékának van gyereke, sokan még szüleikkel élnek, így a karácsonnyal kapcsolatos előkészületeknek csak egy kisebb része terheli őket.

 A vásárlást a fiatalok fele december elején kezdi el. Akik előrelátóbbak, és már novemberben elindulnak a bevásárló túrákra, azok között több a nő és a budapesti, illetve a Nyugat-Magyarországon élő. A válaszok alapján a karácsony előtti pár napban nem elsősorban fiatalokkal fogunk az üzletekben találkozni, mert terveik szerint csak 14 százalékuk hagyja az utolsó pillanatra a vásárlást.

A karácsonyt és annak előkészületeit sokan pihenéssel folytatják, dolgozni az aktív keresők 38 százaléka fog a két ünnep között.