Hasznos is legyen, és élményekkel teli

tervezzünk okos nyarat a gyerekeknek!

Akár együtt nyaral a család, akár táborba megy a gyerek, fontos, hogy pihenéssel és izgalommal teli, gazdag programban vehessen részt. Senkinek sem mindegy azonban, hogy erre mennyit kell költeni, ezért utánanéztünk milyen különböző nyári lehetőségek vannak, amelyek a pénztárcánkkal is kíméletesebbek.

Az idei nyári iskolai szünet 11 hetes lesz, úgyhogy ennyi időre kell megoldani a gyermekek elhelyezését. Számos variációt gondolnak át ilyenkor a szülők: mennyi szabadságot tudnak kivenni, szóba jöhetnek-e a nagyszülők, egy megbízható szomszéd vagy bébiszitter. Emellett a legkézenfekvőbb megoldás a nyári tábor: számtalan lehetőség közül lehet választani, ráadásul idén a szokottnál is korábban, már márciusban elkezdték hirdetni a szervezők a programokat. Van olyan internetes honlap, ahol közel 400 féle táborról lehet információt találni, napközis és ottalvós, fővárosi és vidéki táborok közül is válogathatunk, a gyermek életkorának és érdeklődési körének figyelembevételével.

Ezek nem feltétlenül olcsó lehetőségek, így érdemes előre gondolkodni és elkülöníteni rá egy összeget a család költségvetéséből. Ami viszont jó hír: több helyen van részletfizetési lehetőség, illetve általános gyakorlat a testvérkedvezmény, amit szintén megéri igénybe venni. A tervezésnél vegyük figyelembe azt is, hogy míg a napközis táborokban általában az ár tartalmaz minden szükséges belépőt, és adott esetben egy-egy fagyit is, az ottalvós táboroknál, főleg, ha idősebb gyermekről van szó, már valamennyi zsebpénzről is gondoskodni kell.

Ha nyár, akkor beszélnünk kell a strandolásról is. A fővárosi strandbelépők árai körülbelül 1700-2600 forint között vannak a felnőtteknek, a diák és nyugdíjas belépők pedig 1300-1900 forint körül mozognak. Vidéken ennek töredékéért csobbanhatunk, felnőtt belépőt a kevésbé ismert vidéki strandokon körülbelül 1000 forintért vehetünk, gyerek belépőt van, ahol már 650 forintért adnak.

Mivel egy kétgyerekes család akár 8000 forintot is elkölthet csak a belépőjegyekre, hogy ne szaladjanak az egekbe a költségek, érdemes előre tisztázni, mire futja a családi költségvetésből. Tervezzük meg ezért előre a programot! A belépő mellett a fogyasztásra kell még nagyobb összeget félretenni, illetve a kisgyerekes szülőknek érdemes előre tisztázni, futja-e egy-egy felfújhatós játékra vagy vízipisztolyra.

Készüljünk fel előre, hogy a kikapcsolódás ne lemondásokkal, hanem élményekkel teli legyen!