háromszor annyi fogy a bankkártyákról karácsonykor a könyv-, játék és ékszerüzletekben

Kezdődik a karácsonyi vásárlások időszaka. A K&H Bank bankkártya használatról készített elemzései azt mutatják, hogy az ünnepi készülődés időszakában bonyolítjuk az egész éves bankkártyás tranzakciók mintegy 10 százalékát. Kozmetikai termékek, ruházati cikkek, könyvek és gyermekjátékok vásárlására használják leggyakrabban a K&H bankkártyákat karácsony előtt, a nagyobb értékű árucikkek közül az elektronikai termékekért és ékszerekért fizetnek ezen a módon a legtöbben a K&H ügyfelei közül. A könyvesboltokban, gyermekjáték és ékszerüzletekben decemberben megháromszorozódik a költések összege az év korábbi hónapjaihoz képest. Bár az utóbbi évek adatai szerint az átlagos készpénzfelvételi tranzakciók összege az 50.000 forintot is meghaladja decemberben, egyre tudatosabban használjuk a költség szempontjából kedvezőbb bankkártyás fizetést.

Az utóbbi évek statisztikái a K&H Bankban azt mutatják, hogy decemberben a bankkártyával végzett vásárlások és készpénzfelvételek összege mintegy 11 százalékkal nő meg az előző hónapokhoz képest.  A bankkártyás vásárlások száma 14 százalékkal emelkedik ebben az időszakban, ennél jelentősebben, 23 százalékkal nő a vásárlásra fordított összeg nagysága az előző hónapokhoz képest.  Ugyanekkor a készpénzfelvételek száma átlagosan 3 százalékkal, az ilyen tranzakciók összege 10 százalékkal emelkedik. Ezzel az átlagos készpénzfelvételi tranzakciók összege meghaladja az 50.000 forintot decemberben.

„A tudatosabb kártyahasználatot jelzi, hogy a megnövekedett vásárlások időszakában a bankkártyás vásárlások száma is folyamatosan nő, a költségesebb készpénzfelvételek száma ezzel párhuzamosan arányaiban csökken” – számolt be Nagy Ferenc, a K&H Bank lakossági hitel és tranzakcionális szolgáltatások marketing főosztályának vezetője.

A kereskedő cégek statisztikáit támasztják alá a K&H bankkártyás vásárlásokból nyert adatai is. Karácsony előtt a felnőtt magyar lakosság elsősorban kozmetikai termékeket, ruházati cikket, könyvet, gyermekjátékot vásárol, a nagyobb értékű árucikkek közül az elektronikai termékekért és ékszerekért fizetnek leggyakrabban a K&H bankkártyákkal, de megnő a bútorvásárlások száma is a karácsonyhoz közeledve.

A kozmetikai és ruházati üzletekben 25-30 százalékkal, könyvesboltokban majdnem 50 százalékkal nő meg a vásárlások száma. Nem meglepő adat az sem, hogy gyermekjátékokkal háromszor olyan gyakran állunk sorba a pénztáraknál, mint az év több időszakában.

A K&H statisztikák szerint tipikus karácsonyi ajándék az ékszer is, az év utolsó hónapjában mintegy 40 százalékkal nő az átlagos költések értéke az ékszerboltokban. A karácsony nyerteseinek tűnnek a könyvesboltok is, K&H bankkártyákkal itt másfélszer annyi vásárlás történik és több mint háromszor annyit költünk, mint az előző hónapokban.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

főbb adataink:

K&H Bank
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Lesti Mónika

Kommunikációs igazgatóság
  • +36 1 328 9181
  • monika.lesti@kh.hu
  • www.kh.hu