hamarosan lejárnak az első tbsz-ek

„Idén lejárnak az első, 2010-ben indított tartós befektetési számlák, így a tulajdonosoknak év végéig dönteni kell az itt elhelyezett megtakarításokról. Mivel a számlák automatikusan lejárnak, ezért az adókedvezmények további igénybevételéhez hosszabbítás szükséges, amelyet írásbeli nyilatkozattal lehet megtenni” – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.

A tartós befektetési számla (tbsz) 2010-es indulása óta egyértelműen népszerű a befektetők körében, köszönhetően annak, hogy a teljes, 5 éves futamidő esetén kamatadó-mentességet, 2013 óta pedig eho-mentességet is nyújt a megtakarítók számára. Mindez azt eredményezte, hogy a hazai befektetők elkezdtek hosszabb, 3-5 éves távon gondolkodni. A befektetési alapok futamideje ezért sok esetben éppen a tbsz-szel járó adókedvezményekhez igazodva lett kialakítva.

mi a teendő a 2010-ben nyitott tbsz-ekkel? 

„Az első tbsz tulajdonosok most komoly döntés előtt állnak, mivel 2015. december 31-én lejárnak az első ilyen számlák, így még az év végéig határozniuk kell az ezeken elhelyezett megtakarítások sorsáról. Dönthetnek úgy, hogy meghosszabbítják a szerződést, és továbbviszik a teljes összeget, amely így 2016. január 1-jétől egy új ötéves periódust kezd, megspórolva a gyűjtőévet. A folyamat azonban nem automatikus, így ehhez a tulajdonosok nyilatkozatára mindenképpen szükség lesz. Amennyiben a tulajdonosok nem nyilatkoznak a számla folytatásáról, úgy a 2010-es tbsz automatikusan lejár, és az eddig ott nyilvántartott pénz és értékpapírok december 31-ét követően átkerülnek normál értékpapírszámlára” – tájékoztatott Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója.  

Egyelőre abban még nincs egységes álláspont a szolgáltatók körében, hogy az ötéves ciklus végén lehetőség van-e a részleges kivételre. Ezzel kapcsolatban a jogszabályok pontosítása várható. „Az már most kijelenthető, hogy a befektetők egyértelműen akkor járnak jobban, ha nyilatkoznak a hosszabbításról, mivel ezzel csak nyerni lehet. Az első 5 év után igénybe vett adómentességet követően újabb 5 évig tbsz-en tartva a megtakarítást ismét kihasználhatóak az ezzel járó adókedvezmények, míg ha időközben fel kell bontani, úgy a megtakarítás a normál értékpapírszámlán tartott megtakarítások szerint adózik” – javasolja a befektetési szakember. 

Természetesen, ha valaki idén már nyitott tbsz számlát, és azon gyűjti megtakarításait, akkor a nyilatkozattétel után a lejáró tbsz számláról az új tbsz-re kerül át a korábbi megtakarítás, tehát a két állomány összevonásra kerül. Fontos tudni, hogy akár lejár, akár meghosszabbításra kerül a tbsz, a számlán lévő értékpapírok új bekerülési árat kapnak. 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 179 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 442 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 28,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -29,1 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. december 31-én:
teljes kezelt vagyon:  1011,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 873,2 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  138,4 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 128 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu