hamarabb jutnak pénzükhöz a kkv-k

Hamarabb kapják meg pénzüket vevőiktől a kkv-k, így a beszállítóikat is hamarabb ki tudják fizetni. Ezzel a két teljesítés közti finanszírozási időtáv is lecsökkent, ami kedvezően hat a vállalkozások pénzügyeire – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból.

Több éve tartó javuló trend jellemzi a vevői és a szállítói számlák teljesítését. A K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredménye szerint a vevői számlák fizetési határideje eddig nem látott szintre csökkent, ami megerősíti a Bisnode nemzetközi cégminősítő júliusban ismertetett elemzését, miszerint csökkenek a fizetési határidők, és több cég fizet időben. „A vevők jelenleg átlagosan 24 napos fizetési határidővel szembesítik a vállalkozásokat, ami az index történetében az eddigi legalacsonyabb teljesítési idő. Jelenleg a cégek legnagyobb része (37%) 16-30 napos fizetési határidővel számol, de a vállalkozások egy jelentős részének még ennél is kedvezőbb feltételek mellett, 8, illetve 15 napon belül fizetnek üzleti partnerei (22-22%). Eközben erőteljesen lecsökkent az átlagon felüli, 30 napnál hosszabb pénzügyi teljesítés, amivel a cégek csupán 9%-ának kell számolnia. Márpedig ez igen nagy előrelépés, hiszen két éve még ez volt a jellemző fizetési határidő” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. 

„A kedvező folyamat várhatóan tovább folytatódik, mivel a várakozások a jövőre nézve is javultak. Az egy év múlva várt fizetési határidő a mostani 25-ről 23 napra mérséklődött, és a vállalkozások többsége akkor is 30 napon belüli kifizetéssel számol” – mondta el Kovács Viktor Zoltán. Az egyre javuló trend azért igen lényeges, mert a cégeknek a vevői kapcsolatok a legmeghatározóbbak, megelőzve a vállalkozás pénzügyeit, a közterheket és a gazdaságpolitikát is.

Ezzel párhuzamosan a kkv-k is hamarabb tudják számláikat teljesíteni. A szállítói számlák teljesítésének átlagos határideje 22-ről 19 napra csökkent, amit a várakozások szerint egy év múlva is tartani tudnak majd a cégek. „A vevői és szállítói fizetési határidők több éve tartó csökkenésével a kifizetések közötti finanszírozási időtáv is kedvezően alakul. Jelenleg mindössze 4 nappal kell számolniuk a cégeknek, amely jelentős előrelépés az elmúlt négy évre jellemző 6-10 naphoz képest, és egyértelműen kedvezően hat a vállalkozások fizetőképességére” – mondta el Kovács Viktor Zoltán. 

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások.
A legutóbbi felmérés 2015. május 22 – június 5. között történt.
* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint 

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu