hamarabb jutnak pénzhez a kkv-k

Hamarabb kapják meg pénzüket üzleti partnereiktől a vállalkozások, és ők is rövid időn belül ki tudják fizetni szállítóikat – derül ki a K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi adataiból. Ezzel a finanszírozási időtáv rekord alacsony szintre mérséklődött, ami kedvezően hat a cégek fizetőképességére.

A K&H kkv bizalmi index kutatás legutóbbi eredménye szerint a vevői számlák fizetési határideje rekord alacsony szintre csökkent. „A kkv-k körében több éve tartó javuló trend jellemzi a vevői és a szállítói számlák teljesítését. A vevők jelenleg átlagosan 21 napra fizetnek a cégeknek, ami az elmúlt tíz év legalacsonyabb határideje. A kkv-k legnagyobb része (37%) továbbra is 16-30 napos fizetési határidővel számol, azonban a cégek egy jelentős részének még ennél is kedvezőbb feltételek mellett, 15 vagy akár 8 napon belül fizetnek üzleti partnerei (23% és 25%). Eközben az átlagon felüli, 30 napnál hosszabb pénzügyi teljesítéssel számoló cégek aránya tovább csökkent (8%), ami azért lényeges, mert két éve még ez volt a jellemző fizetési határidő. A vevői számlák teljesítésének jelenlegi gyakorlatával párhuzamosan a következő egy évre vonatkozó várakozások is tovább javultak. Az egy év múlva várt fizetési határidő 23-ról 21 napra mérséklődött, mivel a vállalkozások többsége jövőre is 30 nap alatti kifizetéssel számol” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője

Ezzel párhuzamosan a szállítói számlák kifizetésének teljesítése is kedvező szinten maradt. A cégek átlagosan 19 napra fizetnek beszállítóiknak, amit a várakozások szerint egy év múlva is tartani tudnak majd. „A vevői és szállítói fizetési határidők több éve tartó csökkenésével a kifizetések közötti finanszírozási időtáv is kedvezően alakul idén. Jelenleg mindössze átlagosan 2 nappal kell számolniuk a cégeknek, amely jelentős előrelépés az elmúlt évekre jellemző 6-10 naphoz képest” – mondta el a szakértő.

a K&H kkv bizalmi index kutatásról

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index kutatás 500 magyarországi székhelyű, 2 milliárd forint* éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásában a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló 10 gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják: vevői kapcsolatok, szállítói kapcsolatok, munkaerő, vállalat pénzügyei, bankok, gazdaságpolitika, közterhek, EU, versenyhelyzet, vállalati hitelkamatok. A K&H kkv bizalmi index a 10 részindex súlyozott átlaga, annak megfelelően, hogy az egyes tényezőket mennyire fontosnak ítélik a vállalkozások. 

A legutóbbi felmérés 2015. augusztus 26 – szeptember 8. között történt.

* 2010 első negyedévét megelőzően 700 millió forint

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4100 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 918 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. szeptember 30-án. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. szeptember 30-án: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 210 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 417 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 28,7 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,0 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 139,5 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu