gyorsan akarjuk a kölcsönt

a K&H Bank szakértői véleménye

A személyi kölcsönök megítélése az elmúlt években nem volt egyértelműen pozitív. Ma azonban már egyre többen választják ezt a megoldást, ha egy hirtelen jött kiadáshoz segítségre van szükség. A kölcsönről a többségnek a saját bank jut elsőként eszébe, rokonoktól, barátoktól viszont csak kevesen kérnének pénzt. Ha lehet, a korábbiaknál is fontosabb lett, milyen gyorsan juthat kölcsönhöz valaki.

„Az internet elterjedésével felgyorsult az életünk. Percek alatt tudunk információkat begyűjteni a kívánt termékről, szolgáltatásról, összehasonlíthatjuk az árakat, hogy megtaláljuk a legkedvezőbbet. Sok ügyfél részéről az is elvárás, hogy ugyanilyen gyorsan és egyszerűen jussanak kölcsönhöz, ha a kiválasztott termék megvásárlására nincs elegendő pénz a családi kasszában” – mondja dr. Bába Ágnes, a K&H Bank Lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A gyorsaság iránti igény lehet az egyik ok a mögött is, hogy a személyi kölcsönt igénylők közel fele csak egy ajánlatot kapott vagy kért be, és azt nem is hasonlította össze semmilyen más ajánlattal a döntés előtt – derül ki az Avanti Research kutatásaiból.

Azok közül, akik több ajánlatot is begyűjtöttek, a legjobb feltételeket ajánló pénzintézetet választotta közel felük. A saját bankjában bízik viszont a kölcsönfelvevők 40 százaléka, egyszerűen azért veszi fel ott a kölcsönt, mert ez a fő bankja. Minden ötödik ügyfélnél az idő volt a legfontosabb tényező, azt az ajánlatot választotta, amelyiket a leggyorsabban meg tudta szerezni.

A hiteligénylők 39 százaléka lakásfelújításra, egynegyedük az átmeneti pénzhiány kezelésére kérne kölcsönt, 19 százalék említi a háztartási, elektronikai cikkek vásárlását, 10 százalékuk az autóét.

„Jelentős azoknak az aránya, akik lakásuk, házuk felújítását oldanák meg személyi kölcsönből. Erre a célra azonban először érdemes megvizsgálni a jelzáloghiteleket is, amelyeket kedvezőbb feltételekkel szerezhetnek meg az ügyfelek. Ma már nem igazán jellemző, hogy utazást, nyaralást kölcsönből szervezzenek, a kölcsönfelvételt tervezőknek csak 2 százaléka számolt be erről. Ugyanakkor azok között, akik ilyen célra vettek fel személyi kölcsönt, tapasztalataink szerint az átlagosnál magasabb a nem, vagy késve fizetők aránya” – teszi hozzá dr. Bába Ágnes.

A kölcsönkérést családtagtól vagy barátoktól 11 százalék tekinti megoldásnak, 60 százaléknak a saját bankja jut eszébe először, mint megoldás, aztán 37 százalék más bankot is megvizsgál. A személyi kölcsönre szakosodott pénzintézeteket a hitelt keresők 15 százaléka keresi meg.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 219 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 140 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton.

Főbb adataink: 

K&H Bank
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 212 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2562 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 17,4 milliárd HUF

K&H Biztosító
2013. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 10,5 milliárd HUF
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 116,6 milliárd HUF
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,9 milliárd HUF
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,2 milliárd HUF

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu