Gyorsabb lett az infláció – 3 százalék felett maradhat a mutató

Részben az üzemanyag-drágulás miatt júniusban 3 százalék fölé gyorsult az infláció. Az év hátralévő részében 3 százalék feletti mutatóra lehet számítani. 

Júniusban 3,1 százalékos volt a 12 hónapra visszatekintő infláció, havi szinten pedig 0,3 százalékkal nőttek az árak. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője közölte: „Júniusban az üzemanyagok és a dohánytermékek húzták felfelé az éves mutatót. Ezeket leszámítva a júniusi infláció megegyezett volna a májusi 2,8 százalékkal. A változékony élelmiszer-, energia- és üzemanyag-, valamint hatósági árak nélkül számolt maginfláció nem változott, 2,4 százalékos szinten maradt.”

A szakember szerint az év hátralévő részében 3 százalék feletti inflációval lehet számolni. Egyrészt lakossági kereslet, a szolgáltatások árának emelkedés miatt. Másrészt az euró május közepe óta 315 forint feletti árfolyamokon mozog. A korábbinál gyengébb forint pedig valamennyire megjelenhet az importált cikkek árában, ami felfelé húzhatja az inflációt. Az élelmiszerárak viszont várhatóan nem gyorsítják majd az inflációt.

A K&H elemzője a jelenlegi kilátások szerint 2,8 százalékos éves átlagos inflációra számít, decemberre pedig 3,3-3,4 százalékos mutatót vár.