Gyereknapon is tudatosan gazdálkodunk? – A K&H pénzügyi tájolója a hétvégi programokhoz

Május utolsó hétvégéje a gyerekekről szól. Kimozdulunk, programot szervezünk és közben rendszerint az átlagosnál többet is költünk. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő gazdája összegyűjtött néhány tippet a gyermeknap költségvetéséhez. Készüljünk okosan, szülők és gyerekek közösen!

 

Hazánkban több mint 1,4 millió 14 éven aluli gyerkőc várja a gyereknapi programokat. A legtöbb szülő ezt a napot mindenképp különlegessé szeretné tenni a kicsik számára. Május utolsó vasárnapja országszerte programok tárházával kínálkozik minden évben. A forgatag azonban sokszor eltereli a figyelmünk a pénztárcánk forgalmáról és megesik, hogy csak a nap végén vesszük észre, mennyit is költöttünk. A gyereknap tehát jó főpróbája a kora nyári pénzügyi tervezésnek, amibe érdemes és fontos a gyerekeket is bevonni.

Szabjunk meg egy keretösszeget! Szórakoztató és tanulságos is lehet, ha a gyermekeknek egy bizonyos büdzsét adunk és azt saját belátásuk szerint használhatják fel a programok során. Érdemes néhány ponton gyors fejszámolást végezni velük együtt, mennyit költhetünk még és a szórakozásból se veszítsünk.

Rangsoroljuk a vágyakat! Érdemes előre számolni azzal, hogy a fagyis, lufis, kézműves standok mellett biztosan nem mehetünk el „vámolatlanul”. Ezen felül pár ezer forinttal számolnunk kell ugrálóvárazásra, körhintákra, arcfestésre, dodzsemre és további kiadást jelenthetnek a belépőjegyek különféle mesedélutánokra, koncertekre, így akár tízezres nagyságrendű kiadást is elérhetünk. Mi az, ami nem maradhat el erről a napról, és mi az, amiről lemondunk? Könnyen lehet, hogy minden nem fér bele a lehetőségekbe.

Rendezhetünk házi gyereknapot. Költséghatékonyabb megoldás lehet, ha magunk által összeállított programokkal, játékokkal töltjük a napot. Nincs belépőjegy, de a kisebb költségfaktorokkal ügyesen kell sakkoznunk, különben így is magas végösszegre jöhetünk ki. Emellett számolnunk kell a ráfordított idővel is, hiszen a szervezés sok munkával, előkészülettel jár.

„A családi időtöltés mellett a gyereknap jó alkalom arra is, hogy a pénzügyi tudatosságra, fegyelemre ösztönözzük a gyermekeinket. Ez a nap az ő ünnepük. Adjunk hozzá hasznos tartalmat! A játékos gyakorlati szituációkban észrevétlenül tanulhatják meg, hogyan döntsenek megfontoltan a pénzről, hogyan értelmezzenek adott pénzügyi helyzeteket. Amikor saját zsebpénzükkel kell gazdálkodniuk, például egy élmény és egy játékvásárlás közül kell választaniuk, a gyerekek pénzügyi értékrendje, döntéshozatali képessége is fejlődik. A szülői tanácsra persze mindig szükség lehet, de alapvetően érdemes hagyni őket, hogy egyre inkább önállóan találják fel magukat.” - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Bank kommunikációs igazgatóságának ügyvezető igazgatója.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! vetélkedőről

A K&H Csoport társadalmi szerepvállalásának részeként 2010-ben indította útjára a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőt. A program célja, hogy a magyarországi általános iskolások pénzügyi, gazdálkodási ismereteit gyarapítsa. A vetélkedő programja évről évre egyre több diákot vonz országszerte. A verseny indulásától a nevezések száma mintegy megtízszereződött, 2017-ben immár 6817 fő részvételével zajlott a verseny. 2010 óta a  K&H  Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedőre összesen 533 településről 992 iskola csapata pályázott. Ez összesen több mint 30.000 résztvevő általános iskolás diákot jelentett. A K&H Csoport a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő programjával az általános iskolai korosztály pénzügyi tudatosságra nevelését kívánja előre mozdítani annak érdekében, hogy a jövő generációjának képviselői okos pénzügyi döntéseket hozhassanak.

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 208 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat.  A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül.  A K&H 2016. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 705 milliárd forintos állományával rendelkezett.  A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet.

Főbb adataink:

K&H Bank
2016. év végén: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 260 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 826 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 39,2 milliárd forint

K&H Biztosító
2016. év végén: 
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 13,4 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 158 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 4,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs Igazgatóság

  • +36 1 328 9181
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu