Görögország mozgathatja a forintárfolyamot és kötvényhozamokat

„Igen nagy a tétje a vasárnapi görögországi népszavazásnak. A piacok már hetek óta feszülten figyelik a görög választások lehetséges kimenetelét. Ugyanakkor nemcsak Görögország, de az egész Unió, így Magyarország gazdaságára is komoly hatással lehet. A választások eredményétől függően kialakuló pozitív illetve pesszimista befektetői hangulat pedig végképp elmozdíthatja a mérleg nyelvét a magyar EU/IMF tárgyalásokat illetően, és jelentősen elmozdíthatja a forint árfolyamát, valamint a kötvényhozamokat” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az elmúlt évek legnagyobb uniós gazdaságpolitikai csatározása újabb mérföldkőhöz érkezik vasárnap, amikor is eldőlni látszik Görögország sorsa. A piacok már hetek óta feszülten figyelik – és árazzák – a parlamenti választások lehetséges eredményét. A tét nem kevesebb, minthogy többéves huzavona után végre sikerül egy EU-konform kormánynak átvennie az ország irányítását, aki képes és hajlandó megtenni a görög államadósság-probléma hosszú távú kezeléséhez szükséges intézkedéseket, vagy borulnak az eddig is nehezen tető alá hozott megállapodások, és ezzel együtt a görög gazdaság is. Mindkét helyzet komoly hatással lehet az Unió, ezzel együtt Magyarország gazdaságára is, hiszen az eredményektől függően pozitív vagy negatív irányba elmozduló befektetői hangulat döntő hatással lehet a magyar EU/IMF tárgyalások kimenetelére.

optimista forgatókönyv
A két verzió közül a számunkra mindenképpen előnyösebb végeredmény, ha a görög lakosság egy, az Unió iránt elkötelezett kormánynak szavaz bizalmat. Ebben az esetben Görögország tagja maradhat az EU-nak, és teljesíthetik az EU-nak és az IMF-nek tett vállalásokat, ami megnyugtathatja a piacokat. „A barátságosabb befektetői környezet segíthet stabilizálni mind az euró, mind a forint árfolyamát, valamint újra megélénkülhet a befektetők érdeklődése a kötvénypiacunk iránt. Ez másrészt azt jelenti, hogy a csökkenő külső nyomás miatt sajnálatos módon tovább húzódhatnak a magyar biztonsági hitelkeretre vonatkozó EU/IMF tárgyalások, egyben nagyobb mozgástere lehet a gazdaságpolitikának, és a második félévben akár a régóta tervezett hazai devizakötvény kibocsátására is sor kerülhet” – magyarázta a szakember.

pesszimista forgatókönyv

Amennyiben viszont a baloldali radikális erők kerülnek hatalomra, és az eddigi megállapodásokat semmisnek tekintve Görögország elhagyja az eurózónát, az mély recesszióba sodorhatja Európát, vele együtt Magyarországot is, és akár jövőre is a gazdaság visszaesésére lehet számítani. „Ebben az esetben a forintárfolyam és a kötvényhozamok eddigi csúcsokat meghaladó emelkedésével, valamint a jegybanki alapkamat emelésével kell számolni, ami az EU/IMF tárgyalások lényeges felgyorsítását eredményezheti” – tette hozzá Horváth István.

K&H Csoport

A K&H Csoport Magyarország egyik vezető pénzügyi szolgáltatója. Az ügyfelek pénzügyi igényeire banki és biztosítási megoldásokat egyaránt kínál, amelyek közül az ügyfelek okosan dönthetnek és kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbbet. A K&H Csoport termékpalettája kiterjed a hagyományos lakossági és vállalati banki termékeken kívül (számlavezetés, befektetések, megtakarítások, hitelek, bankgaranciák, bankkártya szolgáltatások, letétkezelés, treasury, projektfinanszírozás, stb.) a prémium banki szolgáltatásra, a befektetési alapkezelésre, a lízingre, az életbiztosításra, a vagyon- és felelősségbiztosításra, a nyugdíjpénztári szolgáltatásokra, valamint az értékpapír kereskedelemre is. A K&H Csoport országszerte mintegy 230 lakossági fiókkal több száz pénzügyi szolgáltatást kínál ügyfeleinek.

A KBC Európa egyik vezető pénzügyi csoportja. Többcsatornás bankbiztosítási csoport, melynek tevékenysége Európára koncentrálódik. A Csoport jelentős, több esetben vezető pozíciót foglal el elsődleges hazai piacain, Belgiumban és Közép-Kelet Európában (Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Bulgáriában), ahol elsősorban lakossági ügyfeleket, kis- és közepes méretű vállalatokat és közepes tőzsdei kapitalizációjú helyi vállalatokat szolgál ki.
A KBC Belgium egyik legjelentősebb vállalata, és a brüsszeli Euronext tőzsdén is jegyzik.

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet.
A K&H Alapkezelő idén elnyerte a Money Moon Awards legjobb tőkevédett befektetési alap díját.

főbb adataink:

K&H Bank
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 191 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2521 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,4 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2012. március 31-én:
teljes kezelt vagyon: 713,5 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 112,8 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 598,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 5,9 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 103,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,3 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,2 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu