folytatódik az optimizmus a piacokon

K&H trendmonitor - befektetések

A neves magyar származású befektető, André Kosztolány hasonlatánál maradva itt az idő, hogy a gazdi is kövesse kutyáját, azaz a tőzsdei emelkedést követően a reálgazdaság növekedése is felzárkózzon. A jelenlegi makrogazdasági adatok alapján erre minden esélyünk megvan, ezért az elmúlt hónapok optimizmusa tovább folytatódhat a piacokon” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

tőzsde
Az S&P500 és a DAX indexek utoljára 2007 második felében voltak a mostani szinteken, emellett az árfolyam-ingadozások is jóval visszafogottabbak, mint az elmúlt néhány évben. Amennyiben a gazdasági növekedés tovább javul, és a politikai konfliktusokból (amerikai költségvetési vita, olasz parlamenti választás) adódó nagyobb visszaeséseket sikerül elkerülni, ez az árfolyamszint az előttünk álló hónapokban még tovább emelkedhet. Nem árt azonban az óvatosság, mivel egy ennél negatívabb forgatókönyv esetén korrekció történhet. Jó példa erre, hogy a napokban történt - a világgazdaság szempontjából valójában nem jelentős - olasz illetve spanyol belpolitikai történések is meg tudták rázni a piacokat. 

Az árfolyamok emelkedésével párhuzamosan csökkentek a profitvárakozások, így a részvénypiacok drágábbak lettek a tavaly év végi szintekhez képest. A gazdasági növekedés javulása a vállalati szektort is pozitív irányba mozdíthatja, és megfordíthatja a profitvárakozások régóta tartó csökkenését. 

A BUX előre láthatóan továbbra is gyengébben szerepelhet régiós társainál. Némi pozitív elmozdulást hozhat, ha a vállalati kötvénypiac - az E-Star nehézségei ellenére - élénkülni tud.

devizapiac
Az eddigi nyilatkozatok alapján a kormány a korábbi 280-as szintnél gyengébb árfolyamszintet is tolerál, ezért úgy gondoljuk, a hazai fizetőeszköz tartósan a jelenlegi, 300 EUR/HUF szint környékén maradhat. További jelentős gyengülésre azonban már nem számítunk. Ezt támasztja alá a jelenleg folyamatban lévő eurókötvény kibocsátásunk, amellyel gyakorlatilag az év nagy részére megoldott lenne a külső adósságunk finanszírozása, ez pedig a hazai fizetőeszköz számára is jelentős stabilitást nyújtana. 

A devizapiac szempontjából a következő hónapokban a japán jen ígérkezik a legizgalmasabbnak. Ennek oka, hogy a szigetország gazdasága számára komoly gondot jelent a túlértékelt jen. Az elmúlt időben a külkereskedelmi mérleg és a külső pénzügyi többlet is jelentősen lecsökkent, amire a japán jegybank a hazai fizetőeszköz gyengítésével reagálhat. 

nyersanyagpiac
A nyersanyagpiac teljesítménye eddig elmaradt a várakozásoktól. A növekedési kilátások javulása miatt azonban növekedést várunk az ipari fémektől, ezért az év első felében ismét jó lehetőség lehet a nyersanyag befektetés. Az arany ezzel szemben leginkább a jegybanki beavatkozások függvénye, így a recesszió magunk mögött hagyásával az arany csúcsokat döntő árszintjének is búcsút inthetünk.

monetáris politika
Az eddigi nyilatkozatok világossá tették, hogy a nagy jegybankok idén is élénken figyelik a gazdasági növekedés irányát, és csak abban az esetben nyúlnak szigorításhoz, ha látványos javulás tapasztalható. A Fed bejelentése a mennyiségi lazítások leállításáról ugyanakkor egyértelműen pozitív üzenetként tekinthető, mivel ez azt jelenti, hogy a Fed elégedett az eddigi eredményekkel, és bizalommal tekint a növekedés folytatódására. Az EKB ezzel szemben még az első félévben kamatot csökkenthet, mivel az eurózóna nagy részében csupán jövőre várható fellendülés. 

Hazai szinten jól látható az MNB elszántsága: amíg az infláció csökken, addig az alapkamat is tovább csökkenhet, és előre láthatóan ebben az új jegybankelnök személye sem hoz változást. 

portfólió-építési javaslatok 

 • részvények semleges súlyozása: 
  • ​​​Az elmúlt negyedévben a nemzetközi részvénypiacok a várakozásainknak megfelelően sokat emelkedtek. A makrogazdasági fundamentumokat továbbra is jónak értékeljük, de a részvénypiacok alulértékeltsége megszűnt. Így, bár a kilátásokat illetően továbbra is optimisták vagyunk, óvatosságot ajánlunk, és a részvényeszközök hosszú távú, semleges súlyozását javasoljuk.
  • ​A részvényeken belül a feltörekvő piacokat ajánljuk vételre.
 • nyersanyagpiac 
  • ​A jegybanki akciók és a javuló növekedési kilátások a nyersanyagárakban is le fognak csapódni, így továbbra is vételre ajánljuk a nyersanyag alapokat.
 • tőke- és hozamvédett alapok felülsúlyozás
 • ​Jelentős esélyét látjuk a további részvénypiaci emelkedésnek. Ennek kihasználását biztonságos, tőke- és hozamvédett alapok formájában javasoljuk.
 • hazai kötvényekre továbbra is alulsúlyozás
  • ​​Az államkötvény hozamok rég nem látott mélypontokon tartózkodnak, miközben a költségvetés helyzete és a reálgazdasági kilátások továbbra is kedvezőtlenek, így kisebb esélyét látjuk a további erősödésnek. A nemzetközi hangulat romlása érzékenyen érintheti a hazai eszközöket, ezért továbbra is óvatos megközelítést javaslunk. 

K&H Csoport
Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan közel 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 226 lakossági fiókkal pénzügyi szolgáltatásokat kínál mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének. A magyar gazdaság működését közel 1900 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű (hitelkeret és garancia) állománnyal segíti, a vállalkozások, a vállalatok, az önkormányzatok és a háztartások finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége során több mint 4000 magyar beszállító cégnek, mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 123 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

A KBC az elmúlt 15 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő
A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

főbb adataink:

K&H Bank 
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 209 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2357 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 14,6 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2012. szeptember 30-án:
teljes kezelt vagyon:  744,8 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  118,1 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon:  624,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2012. szeptember 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 9,6 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 106,4 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,4 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,1 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

 • 328 9181
 • 328 9220
 • sajto@kh.hu
 • www.kh.hu