folytatódik az eddigi trend a befektetési alap piacon

„Több mint 60 milliárd forint új tőke áramlott szeptemberben a befektetési alapokba, leginkább a rövid kötvény és a vegyes alapokba. Az egy hónapja eső piacok miatt ez a két alapkategória továbbra is vonzó lehet a befektetőknek, hiszen az egyik fokozott biztonságot, mégis a piacinál magasabb hozamlehetőséget, a másik pedig egy komplett portfóliót kínál a megtakarítók számára” – tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A befektetési alap piacon szeptemberben is folytatódott a növekvő trend, több mint 60 milliárd forint áramlott befektetési alapokba. Ezen belül is a kötvényalapok, illetve a vegyes alapok a legkeresettebbek a hazai befektetők körében. „Az alacsony kamatkörnyezet miatt a pénzpiaci alapokból továbbra is a rövidtávú kötvényalapokba áramlik a pénz, emellett kiemelkedően teljesítenek a vegyes alapok, amelyekben legutóbb több mint 30 milliárd forint megtakarítást helyeztek el. Ezzel szemben az abszolút hozamú alapok esetében jól látható a tőkebeáramlás lassulása, hiszen a korábbi, akár 10%-ot is meghaladó vagyonnövekedés idén tavasz óta már nem jellemző a kategóriára” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Mivel jelenleg komoly korrekció történik, és közel egy hónapja esnek a piacok, kérdéses, hogy októberben is ennyire vonzóak lesznek-e a befektetési alapok. Az alacsony kamatkörnyezet miatt eddig egyértelműen a magasabb hozamlehetőséget nyújtó, ugyanakkor kockázatosabb befektetéseket keresték a megtakarítók, a mostani árfolyamesések viszont elbizonytalaníthatják őket, hogy megéri-e nagyobb kockázatot vállalni. „Úgy látjuk, hogy a jelenlegi környezet - azaz a gazdasági növekedés lassulása miatt bekövetkezett piaci elbizonytalanodás - kifejezetten kedvező a rövid kötvényalapok számára, hiszen jelenleg is stabil befektetések, és továbbra is a piaci kamatoknál magasabb hozamot nyújtanak. Emellett a nagy jegybankok lépései is támogatóan hatnak, hiszen az Európai Központi Bank folytatja a laza monetáris politikát, és a Fed készülő kamatemelését is későbbre várják a piacok. Ez pedig azt jelenti, hogy a hazai kötvénypiacban van még lehetőség” – mondta el Horváth István. „A vegyes alapok szempontjából pedig az jelenthet egyre nagyobb vonzerőt, hogy a jelenlegi, fokozottan változékony környezetben a befektetőknek nem kell dönteniük a különböző eszközosztályok között, hiszen ezek az alapok már önmagukban egy portfóliót jelentenek” – hangsúlyozta a befektetési szakember.

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink:

K&H Bank
2014. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 177 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 370 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 15,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -40,5 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. június 30-án:
teljes kezelt vagyon:  959,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 829,8 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  129,8 milliárd forint

K&H Biztosító
2014.június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 119,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,3 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu