folytatódik a világgazdaság bővülése K&H trendmonitor 2015 Q3

A következő negyedévben az egyes régiókban eltérő mértékű növekedés várható, a világgazdaság bővülése azonban töretlen. A még mindig támogató jegybanki politika a piacokat, ezzel együtt pedig a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát is támogatja, miközben a részvénypiacok értékeltsége továbbra is magas szinten van, de egy esetleges részvénypiaci korrekció jó beszállási pontokat jelenthet az előttünk álló negyedévben - tájékoztattak a K&H Alapkezelő szakemberei.

Mi várható a következő negyedévben? 

A világgazdaság egészét tekintve az egyes területeken eltérő ütemű növekedést, de összességében mindenképpen kedvező képet látunk a következő hónapokra. Az Egyesült Államokban a javuló konjunktúra, az optimista várakozások és a munkaerőpiac pozitív alakulása miatt a Fed idén minden valószínűséggel megkezdi a kamatemelést, amire már a harmadik negyedévben, a szeptemberi kamatdöntés alkalmávalsor kerülhet. Ezzel együtt is támogató marad azonban az amerikai jegybank, hiszen az eredeti várakozásokhoz képest később induló és jóval lassabb ütemben emelkedő kamatpályára lehet számítani. 

Az eurozónában az év eleje jobban indult, mint az USA-ban, és az első negyedéves 1% körüli növekedést követően továbbra is alacsony, de stabil növekedés várunk. Ehhez a kedvező folyamathoz hozzátársul, hogy az inflációt illetően fordulat történt, és immár elmúlt a deflációs veszély. Az EKB folytatódó lazítása mellett pedig év végéig a fogyasztói árak emelkedésének üteme elérheti az 1%-ot az eurózónában. A görög helyzet okozta feszültséget azonban a piacok is megsínylik. A múlt heti maratoni tárgyalás utolsó napjaiban a várakozások leginkább arra mutattak, hogy sikerül valamilyen megállapodás elérni. Ennek elmaradása azonban újra ingataggá tette a befektetők bizalmát, és jelentős elmozdulásokat látunk, ami a következő napokban, de akár hetekben is még tovább erősödhet. 

„Nagyon rövid távon mindenképpen óvatosságot javaslunk a hazai megtakarítók számára, hiszen a következő napokban, hetekben a görögországi helyzet sajnos még fokozódhat. Érdemes azonban figyelni, mert jó beszállási pont adódhat a kötvény- és a részvénypiacokon egyaránt, hiszen amint végleges megállapodás születik, úgy a piacok fokozatosan megnyugszanak, az eddigi bizonytalansági tényező pedig kiárazódik” - mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Kína várhatóan nem sok meglepetést tartogat az előttünk álló hónapokban, az eddigi ütemben folytatódhat a növekedés lassulása, amit tovább nehezít a zuhanó kínai részvénypiac. „Mindez azt jelenti, hogy görög krízis elmúltával a következő hónapokban javuló gazdasági környezetre lehet számítani, ami a befektetők kockázatvállalási hajlandóságát fűtheti. Az alacsony kamatkörnyezetben értékelhető hozam elérését kereső megtakarítóka görög bizonytalanság enyhülésével párhuzamosan bátrabban a részvénypiacok irányába mozdulhatnak” - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Magyarország valóban jól teljesít

Amellett, hogy a hazai gazdaság eddigi idei teljesítménye várakozásokon felüli, az inflációt illetőenis nagy fordulat történt, hiszen 9 hónap után ismét pozitívba fordult a fogyasztói árak emelkedése. Az olajár normalizálódásával az év vége felé tovább gyorsulhat az infláció, akár 2% feletti szintre is, tovább közelítve az MNB 3%-os középtávú inflációs célját. Az első négy hónap ipari termelési adatai is kedvezőek, hiszen azt mutatják, hogy az ipari termelés kedvező ütemben bővül, miközben az elfogadott jövő évi költségvetés szerint az államháztartás hiánya 3% alatt marad. 

„A kedvező idei adatok és jövő évi kilátások eredményeként, ha nem is a következő hónapokban, de még idén felminősítést várunk. Míg a nemzetközi környezet alakulása hazai szempontból azt jelenti, hogy amíg nem lép a Fed, addig az MNB kihasználhatja a lehetőséget a további kamatcsökkentés(ek)re. A jelenlegi kilátások szerint, amennyiben a görög helyzet miatt nem éri komolyabb sokk a piacokat, akkor 10 bázispontos ütemben folytatódhat a lazítás az 1,2%-os alapkamat szintig” - hangsúlyozta ki Horváth István.  

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H a Magyar Állam által kibocsátott állampapírok 858 milliárd forintos állományával rendelkezett 2015. március 31-én. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 165 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 189 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 502 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 7,0 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2015. március 31-én:
teljes kezelt vagyon:  1087,1 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 941,5 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona:  145,6 milliárd forint

K&H Biztosító
2015. március 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 140,1 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,0 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 0,8 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu