fokozódik a befektetők hozamkeresése

„Az alacsony kamatkörnyezet miatt a befektetési alap piac növekvő trendje a továbbiakban is folytatódni fog, az egyes alaptípusok között azonban átrendeződésre lehet számítani. A jegybanki kamatcsökkentési ciklus befejeztével a hazai kötvénypiacon nem várható jelentősebb hozamcsökkenés, sőt, a Fed készülődő kamatemelésének hatására akár hozamemelkedésre lehet számítani. Emellett az infláció növekedésével a reálkamatok is eltűnnek, így a befektetők hozamkeresése fokozódhat, és a kötvények és pénzpiaci befektetési felől erőteljesebben a vegyes és részvényalapok irányába mozdulhatnak” – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója

A legfrissebb BAMOSZ adatok alapján augusztusban tovább növekedtek a befektetési alapokban elhelyezett megtakarítások, ami nem meglepő, ha azt nézzük, hogy az elmúlt két évben összességében közel 5 százalékponttal csökkent az alapkamat, ezzel párhuzamosan pedig a betéti kamatok is. További csökkentésre ugyan már nem lehet számítani, ezzel együtt is alapvetően alacsony marad a kamatkörnyezet, ami a jövőben is a befektetési alap piac irányába fogja mozdítani a hazai megtakarítókat. Így továbbra is arra számítunk, hogy a következő időszakban növekedni fog a befektetési alap piac. A kérdés az, hogy míg jelenleg a kötvény-, a vegyes és az abszolút hozamú alapokba áramlik leginkább a befektetők pénze, addig ez a tendencia a jövőben is így maradhat-e. 

„Az egyértelmű, hogy ami miatt a kötvényalapok még mindig keresettek, az az MNB sorozatos kamatcsökkentésének hatására mérséklődő kötvényhozamok. Erre azonban a továbbiakban már nem lehet számítani. Így a hazai állampapír-hozamokat leginkább az fogja mozgatni, hogy a két nagy jegybank ellentétes politikája - a továbbra is lazító Európai Központi Bank és a szigorításra készülő Fed - közül melyik lesz nagyobb hatással a magyar papírokra. Habár az EKB nemcsak földrajzilag, de gazdaságilag is közelebb van a magyar kötvénypiachoz, mégis úgy látjuk, hogy a Fed intézkedések alapvetően jóval nagyobb befolyással bírnak a világpiacra, így az amerikai jegybank tervezett kamatemelésének hatása meghatározóbb lesz. Ez pedig azt jelenti, hogy a kötvénypiacon hamarosan hozamemelkedésre lehet számítani” – mondta el Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

„Emellett azt is látni kell, hogy az infláció küszöbön álló emelkedésével a továbbra is alacsony kamatok mellett 2015 első félévében már negatív reálkamatokra lehet számítani a kevésbé kockázatos pénzpiaci és kötvény befektetéseknél. Ezért, habár az a tapasztalatunk, hogy a hazai megtakarítók kevésbé a reálkamatot, hanem inkább a nominális kamatot tekintik mérvadónak a befektetéseik kiválasztásánál, ez pedig már jó ideje alacsony, mégis a fent említett hatások miatt fokozódhat az elmozdulás a magasabb kamatlehetőséget nyújtó, ám valamivel kockázatosabb befektetések iránt” – tette hozzá Horváth István. „Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben a kötvényalapok helyett inkább a vegyes alapok lehetnek izgalmasak a befektetők számára. Akik pedig hosszabb távra terveznek megtakarítást, azoknak a részvényalapokra érdemes fókuszálni, mivel hosszabb távon mérséklődnek a részvénypiac árfolyamkockázatok” – hangsúlyozta a befektetési szakember. 

 

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

 

K&H Alapkezelő

A K&H Alapkezelő 1997 óta a hazai befektetési piac egyik vezető szereplője, a tőke- és hozamvédett alapok piacának első számú képviselője. A K&H Alapkezelő az innovatív termékfejlesztés mellett az ügyfelek tájékozottságának, tudásának növelésére is jelentős hangsúlyt fektet. 

 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 177 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 370 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 15,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -40,5 milliárd forint

K&H Alapkezelő
2014. június 30-án:
teljes kezelt vagyon: 959,6 milliárd forint
K&H alapokban kezelt vagyon: 829,8 milliárd forint
intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 129,8 milliárd forint

K&H Biztosító
2014.június 30-án:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 11,3 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 119,7 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,8 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 1,3 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu