flamenco tánccal a kortalanságért

A tánc annyi pozitív élettani hatással bír, hogy szinte felsorolni is nehéz. Egy igazi anti-aging módszer. Különösen igaz ez a spanyol gyökerekkel bíró, szenvedéllyel teli flamenco táncra, ami egy rendkívül összetett, érzelmekkel teli mozgásforma. Egy magyar startup olyan okos és hordozható táncpadlót fejleszt, ami segít a flamenco – és bármely más, kopogós talpú cipővel járt tánc – ritmusképleteinek és helyes technikáinak elsajátításában, tehát a spanyol táncosok mellett használhatják az ír és a magyar néptáncosok is. A felhasználók rengeteg időt és pénzt spórolhatnak meg azáltal, hogy nem kell speciális, drága és távoli táncstúdióban gyakorolniuk. A jelenleg a Start it @K&H inkubátorban fejlődő DosGolpes okos táncpadlója a mozgásszervi betegségből fölépülők és az egyéb mozgásterápiás kezeléssel fejlesztett, pl. a viselkedészavarral élő gyermekek számára is nagy segítséget nyújthat.

A flamenco a spanyolországi Andalúziából származó zenei és táncműfaj, de még inkább egy életérzés, ami egyszerre szenvedélyes és fájdalmas; közvetíthet szerelmi vágyat vagy akár egy halott iránt érzett gyászt is. Kulturális hatása megkérdőjelezhetetlen, hiszen 2010-ben az UNESCO a „Kulturális Világörökség” részévé tették. „Aki a flamencóba belekezd, és nem adja föl az első nehézségek kapcsán, szinte biztosan beleszeret a tánc adta életérzésbe, a különleges gitártechnika és a speciális énekhang elegyébe. Mi a flamenco titka? Az, hogy a mediterrán országoknál északibb társadalmak, így a magyar, a svéd vagy épp a japán is, kulturálisan zártabbak, tehát nincsenek gyerekkorban kialakított eszközeik a mély érzelmek átéléséhez és megmutatásához. A flamenco és a mi táncdeszkánk azoknak a felnőtteknek tud sokat adni, akik érett fejjel szembesülnek azzal, hogy életük gondjai a belső világukban gyökereznek, tehát ott is kell megoldani azokat.  A tánc – amellett, hogy folyamatos gyakorlásra és tanulásra inspirál – a legjobb anti-aging módszer, hiszen boldogsághormont szabadít fel testünkben, fejleszti a ritmusérzékünket és a mozgáskoordinációnkat, ráadásul remekül oldja a feszültséget is. Mobil táncpadlónkkal pontosan ezt az életérzést és a tánc pozitív hatásait szeretnénk átadni mindenkinek” – mondta el Megyesi Zsuzsa, a DosGolpes okos táncpadló megalkotója.

Aki flamencót táncol, jól tudja, hogy nem mindegy, milyen talajon gyakorol. „A tánctermekben gyakran belefuthatunk abba a problémába, hogy a padlózatot nem a speciális cipőkkel táncolt, kopogós táncokhoz készítik. Ha ilyen talajon tökéletesítjük a lábtechnikánkat, sajnos nagyon könnyű megsérülni. A DosGolpes okos táncpadlót kifejezetten az ilyen jellegű táncokhoz alakítottuk ki, méretéből adódóan pedig hordozható, így akár egy utazás során is hódolhatunk szenvedélyünknek” – ismertette a táncpadló lényegét Megyesi Zsuzsa. A már 10 ország táncfesztiváljain és számos startup rendezvényén bemutatott hordozható táncpadló a flamenco mellett számos egyéb tánc gyakorlására is alkalmas, hiszen minden fémmel patkolt cipővel táncolható, illetve intenzív lábmunkát igénylő tánchoz – mint például az ír vagy az amerikai sztepp – is kiváló gyakorlóeszköz. Emellett pedig használhatják ugrókötelesek, nép- és akrobatikus Rock and Roll táncosok is.

versenyezz Michael Flatleyvel!

A Start it @K&H inkubátorban fejlődő DosGolpes eddig kétfajta okostelefonos szoftvert fejlesztett a hordozható táncpadlóhoz. Az egyik egy metronóm alkalmazás, amelynek lényege, hogy a szenzorokkal ellátott táncpadlón gyakorolva az alkalmazás jelzi nekünk, hogy mennyire tartjuk az ütemet. A most zajló fejlesztésnek két célja van. Az egyik egy olyan komplex ritmustanító alkalmazás, amely az egyes táncok főbb ritmusképleteit tanítja meg a fejlődni vágyóknak. A másik fejlesztés a táncosok egészségének megóvásában segít. Rengeteg táncos gerince és ízülete sérül meg gyakorlás és fellépés közben, mivel könnyen előfordulhat, hogy egy szép mozdulat, amit a profi táncosok akár naponta több százszor is végrehajtanak, apránként tönkre tesz valamit a lábukban, derekukban. Az új eszköz hang- és fényjelzéssel tudatja a gyakorlóval, hogy mikor egészséges az adott mozdulat, így segíti elsajátítani a karrierjük szempontjából is lényeges, egészséges mozgást. Ezekben a tudományosan megalapozott fejlesztésekben a DosGolpest a BME Média Informatikai Tanszék kutatói segítik.

Mindezek fejlesztése közben a csapat elkészített egy játékos alkalmazást is, ahol két rekorder táncos „koppintási világcsúcsával” versenyezhetünk, és lemérhetjük, hogy 10 másodperc alatt mennyit tudunk teljesíteni. A kihívás nem csekély, hiszen a világhírű ír sztepptáncos, Michael Flatley másodpercenként 35-öt képes koppintani a lábával, míg az amerikai sztepptáncos, Anthony Morigerato világcsúcsa percenként 1163 koppintás. Ennek az alkalmazásnak a legnagyobb ereje abban áll, hogy a felhőtlen, felszabadult játék kisiskolás kortól a felnőttekig nagyon gyorsan beszippantja az embereket. Így tehát jól használható akár olyan helyeken is, ahol a gyerekek tornaórán demotiváltak, vagy épp nincs megfelelő tornaterem.

táncpadló mint terápiás eszköz

„A fejlesztések során arra is fény derült, hogy táncpadlónk a táncok gyakorlása mellett rehabilitációs és terápiás eszközként is remekül használható.  A felhasználóját 10 másodpercig taposó, toporzékoló, „földelő” mozgásra indító alkalmazás hihetetlenül stresszoldónak bizonyult, így kiváló eszköz lehet az olyan iskolákban is, ahol hiperaktív vagy autista gyerekekkel foglalkoznak. Emellett a flamenco tánc kiváló lehetőséget nyújt a nemek eltérő szerepeinek táncos megélésére, ezért terápiás és önismereti tréningek módszereként is alkalmazható” – mutatta be a táncpadló további lehetséges felhasználási módjait Megyesi Zsuzsa.

a Start it @K&H inkubátorról

A K&H több mint 30 éves szakmai hátterével olyan segítséget nyújt a hazai startupok számára, amely a legkritikusabb pillanatban a legnagyobbat lendítheti rajtuk. A Start it @K&H inkubátor az ingyenes irodai infrastruktúra és az inspiráló környezet mellett folyamatos képzést, dedikált iparági mentorokat és nemzetközi kapcsolatrendszert kínál a startupok igényeihez igazodóan, velük együtt gondolkodva.

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9133
  • +36 1 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu