felminősíthetetlenségeskedéseitekért

Évek óta várjuk Magyarország felminősítését a befektetésre javasolt kategóriába, mégis eljött a pillanat, amikor nagyobb esélyét látjuk a bóvliban maradásnak. Miért tartunk itt, és mit üzen ez a befektetőknek? A K&H Alapkezelő szakemberei elmondják.

Régóta megy a spekuláció a hazai államadósság befektetési kategóriára minősítéséről pro és kontra egyaránt: míg a makrogazdasági mutatók rendben vannak, és az ország sérülékenysége is sokat javult, továbbra is kifogásolható a növekedés szerkezete és azok a hitelminősítők által vizsgált ún. „puha tényezők”, amelyek alatt a gazdaságpolitika kiszámíthatóságát szokták érteni. Az elmúlt időszak eseményei most sokkal inkább azt a várakozást erősítik, hogy mégsem lesz felminősítés. 

miért maradhat el a felminősítés? 
A bóvli kategóriában maradás mellett szól, hogy a gazdasági növekedést továbbra is elsősorban az EU-s pénzeső hajtja, miközben hiányoznak a magánberuházások, a 2018-as választási év közeledtével pedig érezhetően lazul a költségvetési szigor. Az államadósság csökkenő pályán tartása is kérdéses, ha az Eximbank az Eurostat ajánlása szerint az államháztartáshoz kerül besorolásra. A „puha tényezők” esetében bár a különadók csökkentése pozitív lépés, a vasárnapi boltzárra vonatkozó, egymásnak ellentmondó döntések nem keltenek túl jó benyomást. A fentiek tükrében így idén is elmaradhat a várva várt felminősítés.

Mivel a piac értékítélete eddig is kedvezőbb volt, mint a hitelminősítőké, a hazai befektetési eszközök nincsenek veszélyben. Az adósminősítés javításának elmaradása elsősorban az állampapírpiacra és a forintra lesz hatással, legalábbis abban a tekintetben, hogy egyes - szigorú befektetési politikával rendelkező - befektetők továbbra is távol maradnak a hazai kötvénypiactól. A befektetési minősítés elmaradása miatt tehát nem érkeznek új vevők a hazai kötvénypiacra, így ez a tényező nem fogja erősíteni a forint árfolyamát, és a hazai kötvények pozitív kilátásait támogató folyamatok száma is eggyel csökken.

a cikk folytatása és további tippek: http://trendmonitor.hu/nem-lesz-felminosites/

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9950
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu