felfutóban a vállalati hitelezés

A kedvező gazdasági környezet a céges hitelezés piacára is pozitív hatással van, ami jól látható a vállalati hitelállomány folyamatos növekedéséből az év első kilenc hónapjában. A cégek elsősorban a refinanszírozott hiteleket keresik, de egyre nagyobb arányban vannak jelen a saját forrású forgóeszközhitelek is - tájékoztatott a K&H.

A javuló gazdasági feltételek miatt a hitelfeltételek és biztosítéki elvárások enyhülni tudtak, így a környező régió és az eurózóna országaiban egyaránt enyhe csökkenést mutatnak az átlagos hitelkamatok. Ennek köszönhetően az MNB statisztikája alapján az előző egy évben Magyarországon folyamatos növekedés tapasztalható a vállalati hitelállományban. „A K&H-nál az év első három negyedévében 178 milliárd forint új üzleti hitel kihelyezése történt. Az előző év azonos időszakához képest 112%-os növekedés elsősorban a strukturált finanszírozási, a kereskedelmi és a lakóingatlan-ügyleteknek köszönhető. Emellett büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan meghatározó magyar vállalatcsoport finanszírozásában is jelentős szerepet vállalhatunk, mint az MVM” - tájékoztatott Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Magyarországon továbbra is az államilag támogatott, refinanszírozott konstrukciók a legkedveltebbek, de az új vállalati hiteleken belül egyre növekszik a saját forrású forgóeszközhitelek súlya, főként a kkv és középvállalati kategóriában, illetve a projekthitelezés során. „A cégek elsősorban a fix kamatozású hitelkonstrukciókat keresik, akár saját forrású, akár refinanszírozott hiteltermékekről van szó. A hitelfeltételek mellett azonban ma már legalább ilyen fontos az ügyfélközpontú stratégia. Magyarország vezető bankjaként az idén 30 éves K&H büszke arra, hogy a vállalatokkal szoros kapcsolatban, velük együtt gondolkodva adunk tanácsot pénzügyi igényeikre, illetve minél inkább lehetőséget biztosítunk a pénzügyi szolgáltatások online kezdeményezésére” - hangsúlyozta ki a szakember.

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • +36 1 328 9051
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu