ez történt az első félidőben a babaváróval

Miközben a teljes magyarországi piacon a folyósított babaváró kölcsönök összege az év első öt hónapjában csökkent, a K&H-nál jelentősen, 36 százalékkal nőtt - ez csak egy, beszédes szám a 2 éves születésnapját ünneplő konstrukcióról, amelyhez hasonlóan kedvezményes államilag támogatott hitel korábban nem volt a piacon. A K&H babaváróinak nagy része biztosra megy, 10-ből 4-en úgy kérik a hitelt, hogy már úton van a baba.

Leegyszerűsítve félidőnél tart a gyermekvállalás esetén extra kedvezményeket biztosító, maximum 10 millió forintos babaváró kölcsön, melyet 2019. július 1-étől lehetett igényelni, a jelenlegi szabályok szerint pedig 2022 végéig tehetik meg ezt, az arra jogosultak. Az idei év első öt hónapjában az országos piacon csökkent a kihelyezett babaváró kölcsönök összege, ám a K&H bővülésről számolt be: a bank által a folyósított babavárók összege 36 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Ennek eredményeként a K&H részesedése a babaváró piacán 12 százalékra nőtt a korábbi 8,2 százalékról. 

sokan biztosra mennek

A K&H összesítése szerint a babavárót igénylő ügyfelek nagy része biztosra megy, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 10-ből 4-en úgy kérik a hitelt, hogy már úton van a baba. 

Online boomról is lehet beszélni, hiszen míg a múlt év első öt hónapjában a babaváró-igénylések 14 százalékát indították el a K&H erre kialakított weboldalán, az idén lényegében megduplázódott az arányuk, 27 százalékot tett ki. Vagyis minden negyedik babaváró-igénylést az interneten adnak le az érintettek. Az online igénylés térnyerése nem meglepő, mert a digitális fejlesztéseket kiemelten kezelő pénzintézet hasznos megoldásokkal segítette az igénylőket. A babaváró indulásától kalkulátorával több mint 100 ezren számolták ki, mekkora törlesztőrészletre, milyen támogatásokra számíthatnak és ezekkel együtt mekkora lesz a teljes visszafizetendő összeg. 

A K&H babaváró kalkulátorának adatai szerint az érintettek átlagosan 9,3 millió forintos kölcsönt szerettek volna, ami alig marad el a 10 milliós maximális összegtől és megközelíti a K&H által folyósított babavárók 9,5-9,6 milliós átlagát. A babaváróval rendelkező ügyfelei átlagosan már 1,2 gyermeket neveltek a hitelfelvétel időpontjában, míg a kalkulátort használók átlagosan további 1,3 gyermekre tervezik érvényesíteni a babaváró hitel előnyeit. A kalkulálók 5%-a gyermek nélkül, 68%-a 1 gyermekkel, 19%-a 2 gyermekkel, 9%-a 3 vagy több gyermekkel tervezte a babavárót.
A kalkulátort használók átlagosan a hitel felvételéhez képest 1,1 év után tervezték az első gyermek születését, a két gyermeket tervezők átlagosan 2-3 évet terveznek kihagyni a két gyermek születése között, a három gyermeket tervezők átlagosan 1-5 éven belül tervezik a gyermekáldást. 

korábban nem volt ilyen

Nem meglepő, hogy nagyon népszerű a babaváró, mert a gyermekvállalást ösztönző konstrukcióhoz hasonlóan kedvező, államilag támogatott kölcsön korábban nem volt elérhető a magyar piacon. 

A babaváró eleve alacsony kamatozással indul az állami támogatás miatt. Ha öt éven belül megszületik az első gyermek, akkor a futamidő végéig kamatmentessé válik, a második gyermek érkezése után a fennálló tartozás 30 százalékát az állam átvállalja, a harmadik gyermek megszületését követően pedig a teljes tartozást az állam fizeti. 

Kapcsolattartó

K&H Kommunikáció

  • sajto@kh.hu