erre számítanak idén a nagyvállalatok

A gazdasági környezetet jobbnak, a saját helyzetüket rosszabbnak látják a hazai nagyvállalatok most, mint egy éve. A K&H nagyvállalati növekedési index enyhe csökkenést követően jelenleg 6 ponton áll, ami visszafogott optimizmust mutat.

A hazai nagyvállalati szektor aktuális gazdasági helyzetéről és növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index az első negyedévben 3 ponttal csökkent, így jelenleg 6 ponton áll. Az eredmény a nagyvállalati döntéshozók mérsékelt optimizmusát tükrözi, és egyúttal a mutató eddigi legalacsonyabb értéke. „Az indexet meghatározó vállalati és makrogazdasági környezetre vonatkozó részindexek egyaránt negatív irányba mozdultak: a vállalati részindex 13-ról 9 pontra, míg a makro részindex 0-ról -2 pontra süllyedt. A változások mögött az áll, hogy erőteljesen, 44%-ról 34%-ra lecsökkent azoknak a vállalatoknak az aránya, amelyek a következő egy év során a cégük növekedését várják, míg a gazdaság megítélése esetében is csökkent a növekedésre és nőtt a stagnálásra számítók aránya” - tájékoztatott a legfrissebb eredményekről Peter Roebben, a K&H Vállalati üzletágának vezetője

„A nagyobb mértékű csökkenés ellenére azonban a vállalatvezetők még mindig bizakodóbbak a saját cégük helyzetével kapcsolatban, mint a hazai gazdasági környezet változását illetően. Ha azonban az eredményeket az elmúlt egy évre vonatkozóan vizsgáljuk, akkor az látható, hogy a gazdasági környezet megítélése enyhe javulást, míg a vállalat saját kilátásai romlást mutatnak” – tette hozzá a szakember.

A gazdasági környezet megítélése nagyban függ a nagyvállalatok területi elhelyezkedésétől, méretétől, és tevékenységi körétől. Míg a mezőgazdasági, a budapesti és a legnagyobb árbevételű cégek kifejezetten negatívan látják a makrogazdasági folyamatokat, addig a nyugat-magyarországi vállalatok pozitívan vélekednek a gazdasági környezet vonatkozásában. 

A vállalat saját helyzetének és kilátásainak megítélésében nem mutatkozik ekkora eltérés, azonban ebben is a legnagyobb cégek és a mezőgazdasági szektor álláspontja a legkevésbé kedvező, míg az ipari, építőipari cégek, illetve a 4-10 milliárd éves árbevétel közötti cégek az átlagnál pozitívabban vélekednek. 

a K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról

A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 550, 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2015. február 6. és március 20. között történt.

K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1600 milliárd forintnyi kihelyezett hitel és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport az elmúlt 10 évben 156 milliárd forint adó megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez. 

A KBC az elmúlt 16 évben mintegy 300 milliárd forint értékben fektetett be magyar leányvállalataiba, ezáltal az országba. A KBC 2011-ben adta át két, egyenként 30-30 milliárd forint értékű beruházását, a K&H Csoport székházát Budapesten és egy számítógépes ikeradatközpontot Baracskán és Törökbálinton. 

Főbb adataink: 

K&H Bank
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 179 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2 442 milliárd forint
nettó eredmény (egyszeri tételek nélkül): 28,2 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): -29,1 milliárd forint

K&H Biztosító
2014. december 31-én:
saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 12,8 milliárd forint
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 128 milliárd forint
biztosítástechnikai eredmény  (IFRS konszolidált, nem auditált): 3,5 milliárd forint
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 2,5 milliárd forint

Kapcsolattartó

Kommunikációs igazgatóság

  • 328 9181
  • 328 9220
  • sajto@kh.hu
  • www.kh.hu